Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De östnyländska potatisodlarna minskar i antal

Från 2015
Potatisförsäljare Christoffer Lindberg
Bildtext Christoffer Lindberg säljer potatis
Bild: Yle/Carmela Walder

De östnyländska potatisodlarna blir allt färre till antalet. Partihandeln Borgå Potatis har bara en Borgåleverantör kvar.

Det är arbetsdrygt att odla matpotatis, den ska sorteras och packas. En del potatisodlare föredrar att leverera sin potatis direkt till Åland för att bli chips.

På Borgå torg står två potatisodlare, Kaj Ekholm från Pernå och Lindbergs från Sibbo. De föredrar att sälja sin potatis själva.

Snarare en hobby

För Kaj Ekholm är potatisodlingen och - försäljningen snarare lite extra klirr i kassan, det är spannmålsodlingen som familjen lever på.

- Det är nog mera för att komma hemifrån, bort från gumman och träffa annat folk, skämtar han.

Potatis på Borgå torg
Bildtext Det finns två sorter att välja emellan
Bild: Yle/Carmela Walder

Kaj Ekholm förklarar att butikerna i dagens läge har så lågt kilopris på potatis att det pressar ner på lönsamheten. Folk äter dessutom allt mindre potatis.

- Tidigare hade jag kunder som kom dagligen klockan sju på morgonen för att köpa sin potatis. Sådana finns inte längre, säger han.

Ingen köper säckvis längre

Christoffer Lindberg säger att kundernas beteende har förändrats. Handeln på torget går bra på sommaren då många vill ha nypotatis, men redan så här i september så är det betydligt tystare.

- Ingen köper säckvis med potatis för vintern längre, säger Lindberg.

Timo till salu
Bild: Yle/Carmela Walder

Potatis blir chips

Det finns potatisodlare som har gått över till att odla potatis för chipstillverkning i stället för matpotatis. Det här kräver inte så mycket handarbete.

Potatisen behöver inte sorteras, packas, förvaras eller levereras till butikerna.

- Då man odlar chipspotatis är huvudsaken att skörden blir riklig, med kvaliteten är det inte så noga, förklarar Lindberg.

Om man odlar matpotatis så behöver man dessutom satsa på flera olika sorter. Det ska vara tidigare sorter såsom Timo eller Siglinde, men också vinterpotatissorter såsom Rosamunda eller Matilda.

Normal skörd

Då det kommer till årets skörd så tyder allt på att den blir normal, trots den kalla försommaren.

- Det vi hoppas på är förstås att det varma vädret ska hålla i sig, säger Kaj Ekholm.

Potatis till salu
Bildtext Timo är sommarpotatis
Bild: Yle/Carmela Walder

En stor del av vinterpotatisen är fortfarande oupptagen. Om det blir rikligt med regn så försvårar det potatisupptagningen.

- Vi har svårt att komma fram med våra stora maskiner, säger potatisodlare Ekholm.

Det blir också svårt att hinna sortera om potatisen är mycket muldig, säger han.

Den här hösten är det extra stressigt för många potatisodlare, arbetet hopar sig. Dels ska det tröskas, dels ska potatisen tas upp och sedan ska dessutom den som odlar råg hinna så den.