Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Regeringens sparförslag oroar studerande

Från 2015
Uppdaterad 15.09.2015 07:44.
Diana Lundström studerar till närvårdare och hoppas att regeringen inte sparar bort alla lönetillägg.
Bildtext Diana Lundström vill hålla sina söndagstillägg som närvårdare.
Bild: Yle/Monica Slotte

Vårdstuderande tycker att de föreslagna sparåtgärderna är orättvisa.
En lågbetald bransch löper risk att förlora sina morötter.

Diana Lundström studerar till närvårdare vid Axxell i Ekenäs. Hon hoppas kunna hålla sina söndagstillägg.

Nya visioner oroar

Lundström har tidigare jobbat som kock men är nu tvungen att skaffa sig ett nytt yrke via vuxenstudier.
Närvårdaryrket upplever hon som givande men tungt. Lönetilläggen har gett motivation att jobba helger, nu kan läget bli ett annat.

- Jag tycker att det är sorgligt om man måste spara så att det skärs i semestrar och söndagstillägg. Det har varit lockbetet som gör att man vill jobba helger och vara borta från familjen. Måste man verkligen ta från låginkomsttagarna?

Att se över skatterna för höginkomsttagare kunde vara en annan väg att gå, funderar Diana Lundström som i dagens läge frågar sig om hon gjorde rätt då hon valde att utbilda sig till närvårdare. Hon jobbade mycket under sommaren för att dryga ut studiestödet. Nu kan också det scenariot bli svårare.

- Pengar är inte allt, man ska också tycka om det man gör. Jag kommer att fortsätta inom vårdbranschen men de föreslagna sparåtgärderna är ju inte direkt uppmuntrande.

Media ger mörk bild

Studerande vid skogsbrukslinjen vid Yrkeshögskolan Novia känner sig inte omedelbart träffade av sparåtgärderna, åtminstone inte så länge de går i skola. Däremot sympatiserar de med mera utsatta branscher.

- Det är taskigt om läkare och sjukvårdspersonal råkar ut, liksom brandmän och poliser. De räddar ju liv.
- Någonting måste göras men man måste också fråga sig vilka konsekvenserna blir av olika åtgärder, löser man någonting snabbt eller på längre sikt.

En av de studerande upplever att media kommer med en onödigt mörk arbetsmarknadsprognos för unga människor i dag.

- Man får ta den med en nypa salt och lita på att allt inte är på väg neråt.

Perspektiv på tillägg

Ungdomar inom studieprogrammet landskapsplanering tror att deras arbetstid inte kommer att beröras av tillägg men förstår att det är en viktig aspekt för många andra.

- Om man skulle ha levt med 75 procent på lönen som söndagstillägg hade vi säkert tyckt att det räcker fint. Nu har många vant sig vid att få 100 procent och upplever att man förlorar mycket. Om 10 år har vi säkert vant oss, det här är bara den första chocken.

Anna Holmberg studerar byggnadsteknik vid Yrkeshögskolan Novia. Hon påminner om att inga sparbeslut ännu har fattats. För hennes del kommer en halverad övertidsersättning att kännas.

- Jag förstår hur regeringen tänker men förstår inte varför dom vill spara på det här sättet. Eller att dom skär i studiestödet. Ta då hellre bort barnbidraget från dom som har höga inkomster.

Radio Vega Västnyland: Regeringens sparförslag oroar studerande

4:56

Diskussion om artikeln