Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Att proteststrejka är ansvarslöst"

Från 2015
Monica Ferm på gågatan i Hangö.
Bildtext Monica Ferm jobbar som tidningsutdelare.
Bild: Yle/Monica Slotte

Det är ansvarslöst att stanna hemma från jobbet på fredag. Det tycker tidningsutdelaren och tidigare företagaren Monica Ferm från Hangö.

Protestaktionen den 18 septemper väcker reaktioner. På sociala medier finns flera grupper för dem som opponerar sig mot protesterna och i stället gärna jobbar på fredag.

Monica Ferm i Hangö råkar ha en ledig dag den 18 september. Hon säger ändå att hon absolut inte skulle stanna hemma om hon hade haft jobb den dagen.

- Jag tycker att det är ansvarslöst att låta bli att jobba med tanke på hur vi har det i Finland just nu. De som deltar i protestaktionen motiverar det med att den riktar sig mot regeringen. Vi behöver ju hela tiden ha produktionen igång. Den riktar ju sig mot arbetsgivaren och produktionen.

”Det lönar sig inte att bli arg”

Ferm jobbar under nätter och veckoslut och drabbas alltså själv också av sparåtgärderna. Hon påpekar ändå att åtgärderna är nödvändiga med tanke på den ekonomiska kris Finland befinner sig i just nu.

- Det måste göras någonting. Det lönar ju sig inte att bli arg. De här åtgärderna kan eventuellt öka på arbetstillfällena och få priserna att sjunka.

- Det gäller nu för regeringen att få företagen inse att de besparingar som görs också måste synas i priser och arbetsplatser. Det handlar inte om att dela ut mer bonus åt cheferna då det går bättre för företagen.

Semesterpenningen har förlorat sin betydelse

Statsminister Juha Sipilä stöder förslaget att halvera semesterpenningen. Ferm ser semesterpenningen som en förlegad förmån.

- Det handlar ju om ”lomaltapaluuraha”. Fackförbunden har lyckats driva igenom att man får den här penningen oberoende om du kommer tillbaka till jobbet eller inte. Den här penningen har ju egentligen förlorat sin betydelse.

För att stöda produktionen i Finland säger sig Ferm sträva efter att köpa inhemskt, men påpekar i samma andetag att det börjar vara svårt att göra det i praktiken.

- Många företag har flyttat sin produktion utomlands. Ju mera skatter och ålägganden vi sätter på företagaren desto fler företag flyttar sin produktion bort från Finland.

Alla kan inte ha allt

Ferm skräder inte på orden i sin kritik mot samhället i stort. Hon menar att ett stort problem är att samhället nuförtiden lider av en kollektiv själviskhet och missunnsamhet.

- Alla kan inte ha mer än medellön. Alla kan inte ha allt. Är det en strävan att ha allt? Har man tak över huvudet, kläder på kroppen och mat i magen har man ju basbehoven fyllda. Resten är lyx.

Se det positiva i arbetet

De flesta får ut något av sitt yrke som är mer än bara pengar. Försök se det positiva i arbetet, uppmanar Ferm.

- Jag får ganska skruttig lön då jag delar ut tidningar, men jag tar alla naturupplevelser jag får som en bonus. Har sjuksköterskorna blivit skjutsköterskor bara för att tjäna pengar? Har de inte haft ett behov att hjälpa människor?

Radio Vega Västnyland: Monica Ferm tycker det är ansvarslöst att strejka

11:42

Diskussion om artikeln