Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Klassisk cafégardin av gammalt lakan med spets

Från 2015
ett köksfönster
Bild: YLE Strömsö

Gamla lakan med handgjorda spetsar kan man hitta bland arvegods, på loppisar och sommarauktioner. Man jublar ända tills man vecklar ut dem och inser att de är förskräckligt gula av tidens tand, förvaring, svett och tårar.

För att få gamla gula lakan vita använder man nuförtiden klor. Förr kokade man lut av aska och vatten för att bleka lakan, vilket belastar miljön mindre än klor. Lut användes också till att tvätta ull i och för att göra bl. a. färg, krut, såpa och porslin.

Lee kokar sin egen lut av björkaska och vatten. Ju mer aska desto starkare lut. Det gäller att vara försiktig då man kokar lut för det är starkt basiskt, ph kring 12 och därför mycket farligt. Vätskan är dessutom i det närmaste luktfri så man måste var noggrann med hur man uppbevarar den.

Av det blekta och torkade lakanet syr Lee en riktigt enkel och klassisk cafégardin. Då gardinen väl hänger där i Strömsös köksfönster ser den ut som om den alltid hängt där. Gammalt hantverk, som lakansspetsar skall inte gömmas undan i skåp och källare utan placeras så att man kan njuta av det varje dag.

Strömsö inslag: Klassisk cafégardin, del 1 - Spela upp på Arenan
Strömsö inslag: Klassisk cafégardin, del 2 - Spela upp på Arenan