Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äldre invandrare guld värda för asylsökande

Från 2015
Uppdaterad 16.09.2015 09:36.
daisyeläkeläiset
Bildtext Daisyeläkeläisets Hülya "Hissu" Kytö (klädd i rött) hjälper bland annat de asylsökande med att handla mat.
Bild: Yle / Peter Karlberg

I föreningen Daisyeläkeläiset i Åbo har man gott om egna erfarenheter av hur det är att komma som invandrare till Finland. Erfarenheter som nu är ett ypperligt stöd för de asylsökande som precis har kommit hit.

Daisyeläkeläiset huserar på Slottsgatan 41 i Åbo och är ett hjälpcenter för äldre invandrare, där man kan få stöd i vardagen som invandrare.

Nu erbjuder föreningen stöd åt de asylsökande som kommit till Åbo och inkvarterats i stadens gamla vandrarhem som ligger mittemot Daisyeläkeläisets lokaler.

- Alla i vår förening vet hur det är att komma till Finland som invandrare och nu får vi chansen att hjälpa de som nu kommer hit, säger verksamhetsledaren Hülya "Hissu" Kytö och fortsätter:

- Då många av oss äldre invandrare har liknande upplevelser är det relativt lätt att bygga upp ett förtroende hos de asylsökande som kommer till Finland. Att få det förtroendet är också viktigt, för då kan man diskutera allt på ett helt annat sätt.

- Samtidigt tar det också lite tid att bygga upp ett förtroende, eftersom många som precis har kommit hit är väldigt trötta och många vill ännu heller inte diskutera något överhuvudtaget. Men många av barnen är som barn ska vara, alltså pigga och glada.

- Framöver kommer vi att ordna minnesmöten, där vi pratar om både glädjeämnen och sorg, och då kommer vi också att lära känna varandra ännu bättre.

"Det finns inget bättre än att göra människor glada"

Något som man redan har hunnit med är att hjälpa de asylsökande med matlagning.

- När vi märkte att männen inte kan laga mat och bara levde på kokta ägg började vi att hjälpa till med den biten. Vi lagar mat som är lik den maten de är vana med och så får de sedan köpa den färdiglagade portionen av oss för två euro. Då får de i alla fall en varm måltid med grönsaker.

- Längre fram har vi även planerat in kurser i finska, textil- och hantverkskurser för kvinnorna och gällande männen ska vi försöka få stadens idrottsföreningar att hjälpa till att ordna aktiviteter för dem. För barnen ska vi försöka ordna så att de kan rita och pyssla.

- Jag tror att alla som kommer hit uppskattar det här och för mig betyder det här oerhört mycket. Det här är mitt liv. Jag gillar att se när människor ler och njuter av det. Det finns helt enkelt inget bättre än att göra människor glada.

- Jag försöker också hela tiden få alla att bara fokusera på positiva tankar. Självklart ska man också minnas och gråta över alla tunga saker, men man måste hela tiden också försöka hitta ljusglimtar i tillvaron.

daisyeläkeläiset
Bildtext Hülya "Hissu" Kytös engagemang är ett stort stöd för de asylsökande.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Hülya "Hissu" Kytö kom själv till Finland från Turkiet i början av 1970-talet och hon menar att mycket har förändrats sedan den tiden.

- Jag hoppas fortfarande på att hela Finland tillsammans kan se till att göra någonting bra, men nu är fördomarna starka och det syns också väldigt tydligt.

- Jag förstår inte varför det är på det här sättet. För ingen människa vill frivilligt lämna allt man har och plötsligt ta sig till en plats man inte vet någonting om. Jag tycker människor borde se sig i spegeln och vända på det här. Hur skulle det vara om du själv tvingades lämna allt du har?

- Man borde istället se möjligheterna. Jag menar att många av dem som kommer till Finland har mycket att lära oss och det borde man försöka ta tillvara på.

"Hissu" är jättesnäll"

Flickan Maria som kommer från Irak har varit i Åbo i fyra dagar. Just den här dagen hjälper Hülya "Hissu" Kytö Maria och hennes familj med att handla mat.

- "Hissu" och hennes vänner är väldigt snälla med oss. De ger oss kläder och skor och idag får vi hjälp med att handla mat. "Hissu" är jättesnäll.