Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett år efter krisen siktar BK-46 åter på framgång

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Programmet är inte längre tillgängligt

I juni 2014 chockades Karisborna av beskedet att deras BK-46, alla tiders mest framgångrika handbollsklubb i Finland, frivilligt tänkte gå ner till division 1. I september 2015 inleder BK åter ligasäsongen med slutspel i sikte.

Spelarna var missnöjda med hur herrlaget behandlades inom klubben. Den ena efter den andra sökte sig bort, varmed klubbledningen kom med det drastiska beskedet att BK-46 avstår från sin ligaplats under säsongen 2014-2015.

Proteststormen blev sådan att det hela inom bara några dagar ledde till en ny stödtrupp, ny tränare, en tillräckligt stor spelartrupp och fortsatt ligaspel.

– Läget i klubben var nog ganska skrämmande, berättar Peter Kihlstedt, som trädde till som tränare på kort varsel i juni 2014.

– Jag kallades till ett möte en torsdagskväll och fick då höra att BK getts en möjlighet att före följande måndag ångra sig och trots allt få spela i ligan. På drygt en vecka fick vi ihop ett lag, men resultatet i ligan var ju inte det vi sökte. Vi blev åttonde, näst sist, vilket inte var nån höjdare, varken för BK eller för mig.

Faktum är att BK-46, sedan klubben började spela på högsta serienivå i herrhandbollen i slutet av 1950-talet, aldrig slutat så långt ner i tabellen. Under hela 80-talet och fram till mitten av 00-talet var Karis den finländska handbollens mecka, med bland annat 19 FM-guld mellan åren 1979 och 2006.

BK-46 placeringar i herrarnas handbollsserie 1977-2015
Bildtext Mellan 1979 och 2006 vann BK-46 19 FM-guld. Det första guldet kom år 1968.
Bild: Yle

Då årets handbollsliga inleds i slutet av veckan är BK-46 med i leken igen. Robin Karlsson, Jasper Hellberg och Mikael Heinonen har återvänt till moderklubben och helt nya i laget är Timmy Thor, som kommer från Dicken och Albert Lindholm, som vuxit upp i BK, men spelat i andra föreningar de senaste åren.

På tränarposten har Peter Kihlstedt fått sällskap av Teddy Nordling. Spelarna är nöjda med förändringarna i klubben och vittnar om en stor entusiasm och god stämning i laget.

Tränarna ger en eloge åt spelarna, som godkänt en högre kravnivå och hoppas det ska ge utdelning då serien kör igång.

Då säsongen är slut i vår har det gått tio år sedan BK-46 tog sitt senaste finländska mästerskap i handboll.

– Det är nog ingenting vi har tänkt på eller diskuterat, säger Kihlstedt. Vi har satt upp våra egna mål med laget och den linjen kör vi på.

– Vi ska till slutspelet, det är vårt mål, slår Nordling fast. Det är så långt vi ser.

BK-46 inleder ligasäsongen 2015-2016 på bortaplan mot Åbo IFK på fredag.

Stämningar från BK-lägret även i Sportmagasinet tisdag 15.9 kl. 21.00 i Yle Fem och efter det på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln