Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin försvarar Rysslands militära uppladdning i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 15.09.2015 15:00.
Vladimir Putin
Bildtext Vladimir Putin
Bild: EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV/RIA NOVOSTI/K

Rysslands president Vladimir Putin försvarar Rysslands ökade militära bistånd till Syrien.

Enligt Putin kommer Ryssland att fortsätta med sitt militära bistånd eftersom Syrien inte ensamt klarar av terroristgrupper som IS.

- Vi stöder Syriens regering i kampen mot terroristernas aggression. Vi stöder den och kommer att fortsätta att stöda den med all nödvändig militär hjälp, konstaterade Putin vid en säkerhetskonferens i Tadzjikistan.

Ryssland har enligt USA skickat toppmoderna stridsvagnar och artilleri till västra Syrien där den ryska armén är i färd med att modernisera ett militärt flygfält söder om kuststaden Latakia.

USA hävdar att det redan finns ett par hundra ryska soldater i flygbasen som har byggt baracker för ytterligare 1 500 soldater.

Ryssland har också moderniserat sin flottbas i den närliggande hamnstaden Tartus och skickat flera krigsfartyg till området under de senaste veckorna.

Enligt Ryssland har man sänt soldater till Syrien enbart för att hjälpa den syriska armén att använda ryska vapensystem.

Destabiliserar Syrien ytterligare enligt USA

USA anser att den ryska uppladdningen i Syrien ytterligare destabiliserar Syrien och att det finns en risk för att ryska enheter angriper rebeller som kämpar mot president Bashar al-Assad.

Putin avvisar kritiken och försäkrar att Assad är redo att förhandla med delar av den syriska oppositionen för att få slut på kriget som har pågått i över fyra år.

- Om Ryssland inte hade stött Syrien så skulle läget där vara ännu värre än i Libyen, sade Putin. Han tillade att ännu fler syrier skulle ha flytt utomlands om Ryssland inte hade bistått regeringen.

USA har försökt förhindra ryska militärplan från att flyga till Syrien i skytteltrafik och har bett länder som Bulgarien och Grekland att stoppa ryska militärflyg i sitt luftrum.

Ryssland har ändå kringgått försöken genom att utnyttja Irans och Iraks luftrum.

Diskussion om artikeln