Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns familjeservice kavlar upp ärmarna

Från 2015
Uppdaterad 21.09.2015 13:45.
familjearbetare Elin Magnusson och t f socialarbetare Marthina Korhonen.
Bildtext Familjearbetare Elin Magnusson och t f socialarbetare Marthina Korhonen ser fram emot att skapa en ny slags service riktad till barnfamiljer på Kimitoön.
Bild: Yle/Monica Forssell

Barnfamiljer kan nu vända sig till Kimitoöns familjeservice när det krisar till sig. Tröskeln till den nya servicen ska vara låg.

En familj som av en eller annan orsak kört fast - föräldrarna kanske ligger i skilsmässa, någon i familjen kanske har insjuknat allvarligt eller föräldrarna lider av akut trötthet – måste kunna få hjälp innan det krisar till sig ordentligt.

Det resonemanget ligger bakom den förändring i socialvårdslagen som gjordes i våras. Enligt den nya lagen ska kommunerna erbjuda barnfamiljer service i förebyggande syfte och familjer ska vid behov kunna få hjälp också i ett sådant skede då barnskyddsmyndigheter inte ännu behöver kopplas in.

Svart piano i vardagsrum med leksaker
Bildtext Vem som helst kan ibland behöva stöd i vardagen. Att be, och också få, hjälp i tid är avgörande.
Bild: Yle/Anna Savonius

För en månad sedan kavlade Kimitoöns familjeservice upp ärmarna och på bara en månad har t f socialarbetare Marthina Korhonen och familjearbetare Elin Magnusson redan kommit i kontakt med cirka femton familjer. Och fler får gärna ta kontakt.

- Det kan handla om nästan vad som helst som faller inom ramen för socialvårdslagen, förklarar Marthina Korhonen. Viktigast är att vi tillsammans funderar ut vilken slags hjälp just den här familjen behöver. Servicen är behovsprövad och inom ramen för socialvårdslagen kan man till exempel erbjuda hjälp i vardagen, stöd i uppfostringsfrågor eller föräldraskap samt stöda barn och unga i deras utveckling. Hemservice samt stödfamiljer och stödpersoner ingår också.

I framtiden hoppas Korhonen och Magnusson att verksamheten även ska inkludera olika slag av grupper och kontakter till tredje sektorn och Kimitoöns många föreningar.

- Familjecafé och Dads & kids grupperna finns redan men finns det något annat som önskas, frågar sig Korhonen.

Långa avstånd utmärkande för Kimitoön

Både Marthina Korhonen och Elin Magnusson har tidigare jobbat inom barnskyddet och enligt dem är det många familjer som har ett behov av att bolla tankar kring uppfostringsfrågor och få avlastning i vardagen.

Utmärkande för Kimitoön är också att avstånden är långa och att det för många därför kan vara svårt att upprätthålla värdefulla kontakter och skapa sociala nätverk.

"Det ska vara låg tröskel"

Familjeservicen lyder under Kimitoöns socialenhet och samarbetar med barnskyddet men är en egen enhet.

Socialchef Lilian Nordell förklarar att den största skillnaden mellan familjeservice och barnskydd är att man inom familjeservicen kan få stöd och hjälp utan att bli barnskyddets klient. Man kontaktar också familjeservicen själv eller med hjälp av till exempel lärare i skolan eller hälsovårdspersonal.

Till skillnad från en barnskyddsanmälan måste kontakten till familjeservice alltdid tas i samråd med föräldern.

- Vi vill att det ska vara låg tröskel att ta kontakt med familjeservicen förklarar Marthina Korhonen och Elin Magnusson. Och servicen ska uppfattas som något positivt.

Barnteckning på kylskåpet
Bild: Yle/Anna Savonius

För tillfället har familjeservicen en socialarbetare och en familjearbetare men från och med årsskiftet får teamet förstärkning av en hemvårdare.

I Kimitoön har man valt att anställa fler personer för det nya teamet istället för att placera om anställda som nu jobbar inom barnskyddet. På sikt kan det ändå hända att trycket på barnskyddet minskar.

För tillfället har Kimitoöns barnskydd knappt 80 kunder.

Familjeservicen nås per e-post på adressen marthina.korhonen@kimitoon.fi och per telefon 02-4260660 må, ti, ons och fre kl 9-9.30 samt to kl 13-13.45.

Radio Vega Åboland: Kimitoöns kommun ger familjeservice

Programmet är inte längre tillgängligt