Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svåra löpeldar härjar i norra Kalifornien

Från 2015
Uppdaterad 15.09.2015 15:38.
Ödelagda städer - Spela upp på Arenan

Hela västra USA har drabbats av de kraftigaste löpeldarna på tio år. I Kalifornien har bränderna förstört över 720 hem och hundratals andra hus och gjort 23 000 människor hemlösa.

Guvernör Jerry Brown har utlyst undantagstillstånd i de värst drabbade områdena i norra Kalifornien.

De två värsta löpeldarna är Valley Fire norr om San Francisco där den lilla staden Middletown har förstörts och Butte Fire öster om staden där de gröna slätterna vid foten av Sierra Nevada är helt vitbrända.

Över 1 200 brandmän har skickats ut för att bekämpa lågorna. De sprider sig lavinartat i terrängen i Kalifornien som samtidigt har drabbats av den värsta torkan på 500 år med fyra år av vattenbrist.

I början av veckan har sammanlagt hela 36 löpeldar härjat både i Kalifornien och i fem angränsande delstater.

"Naturen är starkare än vi"

- De här bränderna kommer att ta liv och ge skador och vi måste göra det bästa vi kan för vi är verkligen i strid med naturen. Naturen är starkare än vi, säger guvernör Brown.

Han tillägger att man kommer att få se samma sak i Kalifornien under de närmaste åren och decennierna, men i ännu större skala och intensivare än nu.

De rasande lågorna och askan har också drabbat invånarna bara 30 km från det berömda vindistriktet Napa Valley norr om San Francisco.

Det är det berömdaste vindistriktet i USA och ett av de berömdaste också i hela världen. Vindistriktet kom igång på allvar redan under guldruschen i mitten av 1800-talet.

Lilla Middletown är förstört

I lilla Middletown med drygt ettusen invånare är de flyende människorna förtvivlade.

- Det är bränder överallt. Våra grannars hus, våra vänners hus, allas hus håller på att brinna upp. Det är hemskt, säger Joyce Reim.

En annan invånare i staden säger att förstörelsen gör en mållös.

- När jag kom runt hörnet såg jag det bara. Jag visste helt enkelt inte vad jag skulle göra. Jag bara grät. Men jag ser mej omkring på alla mina grannar och de är bara förkrossade, säger Don Lopez.

En av de tillkallade brandmännen låter lika förtvivlad.

- Det fanns ingen möjlighet att stoppa elden. Man kunde inte ingripa mot den. Man måste ge vika, säger brandmannen i Middletown.

Diskussion om artikeln