Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern får hård kritik för stängd gräns

Från 2015
Uppdaterad 16.09.2015 05:42.

Ungern får hård kritik för att landet har stängt sin gräns mot Serbien.
Tusentals flyktingar har samlats på den serbiska sidan om gränsen och minst ett sextiotal flyktingar som har försökt ta sig in i Ungern har gripits och hotas av deportering.

IOM, FN:s organisation för migration , säger att det ser ut som om Ungern bryter mot internationella konventioner om flyktingar och asylförfarande.

- Ungern har förpliktelser som det måste följa men de nya lagarna ser ut att strida mot dem, säger IOM:s landschef i Ungern, Magdalena Majkowska-Tomkin.

Hon säger att att IOM nu överväger att inleda en rättsprocess mot de nya lagarna som gör det möjligt för Ungern att stänga ut flyktingar som vill ansöka om asyl inom EU.

Strider mot FN:s flyktingkonvention

IOM anser att lagarna strider både mot FNs flyktingkonvention och EU:s egna asylregler.

- Ur mitt perspektiv måste Ungern respektera sina internationella åtaganden och tillåta folk att ansöka om asyl, säger Magdalena Majkowska-Tomkin.

Hon kräver också att Ungern ser till att flyktingar inkvarteras i adekvata utrymmen.

IOMs talesman Leonard Doyle säger att Ungerns beslut kommer att få en dominoeffekt som bl.a påverkar ekonomiskt utsatta Grekland som måste ta hand om ännu fler flyktingar.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR varnar för sin del att flyktingarna kommer att söka sig till Europa via andra länder än Ungern om landet håller fast vid sitt beslut att hålla gränsen stängd.

Även Serbien kritiserar Ungern

Serbien som befinner sig under hårt tryck och som enligt FN saknar möjligheter att inkvartera och registrera tiotusentals flyktingar, kräver att Ungern öppnar gränsen på nytt.

Serbiens socialminister Aleksandar Vulin som bär ansvaret för migrationsfrågor, besökte gränsen under tisdagen. Enligt Vulin fick Serbien aldrig några klara besked från Ungern.

-Ungrarna berättade aldrig att de skulle stänga gränsen. Det här här inte enbart Ungerns eller Serbiens problem, det här är hela Europas problem säger Vulin.

Vulin underströk också att gränsen mellan Serbien och Ungern hör till de viktigaste i Europa och att den inte kan förbli stängd länge.

Tyskland och Österrike kräver nytt krismöte

Tysland och Österrike vill att EU håller ett nytt toppmöte om flyktingkrisen nästa vecka.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Österrikes förbundskansler Werner Faymann säger i ett gemensamt uttalande att Tyskland, Österrike och Sverige inte ensamma klarar av flyktingströmmarna.

Merkel försvarade också Tysklands beslut om skärpta gränskontroller med att det gör det lättare att registrera flyktingar.