Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Vare det ljus!

Från 2015
Olika ficklampor och lyktor
Bildtext Olika ficklampor och lyktor
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Det är bara under sommarmånaderna man klarar sig bra utan artificiellt ljus i den nordiska naturen. Övriga tider på året är ficklampa en viktig del av packningen.

Det finns lika många lampmodeller som det finns ändamål. Oftast klarar man sig med en liten, kompakt variant. Gärna i aluminium eller annat slagtåligt material. LED-belysning har konkurrerat ut de flesta andra på marknaden. De är strömsnåla och har lång livslängd.

Större strålkastare och dylikt är suveräna att ha i bilen, båten eller liknande, men på vandringen är mindre lampor att föredra. Stirra dig inte blind på antalet lumen, ljuskäglans form kan vara lika avgörande. Stark punktbelysning eller brett ljusflöde, helt beroende på situation.

Lampa i nyckelring
Bildtext Nyckelringslampa
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Pannlampan är svårslagen. Den stora favoriten som låter händerna vara fria för annat. Använder du den för nattorientering eller eftersök så får du gå upp i pris, storlek och vikt. De flesta av oss klarar oss utmärkt med en förmånlig liten LED-lampa i ett pannband.

Skall du tälta eller slå läger på annat sätt kan en lägerlampa vara behändig. Finns för både små och stora tält. Vissa med blinkfunktion och rött ljus som kan användas för att signalera eller för att behålla mörkerseende.

Små lampor att sätta fast i dragkedkjan är, ursäkta uttrycket, fullständigt lysande. Alltid nära till hands, du behöver sällan fundera efter var du lagt den, och den lämnar sällan på i misstag.

Laddningsbar lampa med generator
Bildtext Lampa med generator
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Batterier väger. Kolla alltid innan du stiger över tröskeln att lampan fungerar och att batterierna är fräscha. Alternativet är att ha en lampa med inbyggd generator som du kan ladda själv.

Gaslykta eller pumplykta som fungerar med fotogen är ju mysigt, men trots allt lite opraktiskt. Om vikt eller storlek inte spelar någon roll är det i och för sig inget hinder. På plussidan har man ett vackert sken, doft och till och med lite värme.

Vilken är bäst då? Enkelt. Det brukar vara den som du har med dig.