Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordmånga reservister har lämnat det militära i år

Från 2015
Uppdaterad 16.09.2015 15:28.
Civiltjänstgörare på föreläsning
Bild: Yle/Carmela Walder

Rekordmånga reservister har i år beslutat sig för att lämna det militära. Det så kallade reservistbrevet i våras fick många att fatta beslut om att satsa på civiltjänst i stället.

År 2014 låg antalet ansökningar från reservister som ville göra en kompletterande tjänstgöring vid Civiltjänstcentralen i stället för en reservövning på 296 personer. I år ligger antalet ansökningar redan på 790.

Toppen nåddes under maj månad då reservistbrevet just hade anlänt. Bara under maj månad kom det in 249 ansökningar.

Officerare lämnar reserven

Det som också är intressant i det här sammanhanget är att det är allt flera över 50-åringar som väljer civiltjänst i ställer för reserven. I det här fallet handlar det om högre militärgrader som finns med i reserven tills de är i 60-årsåldern.

Civiltjänstgörare på föreläsning
Bildtext Anonym kursdeltagare
Bild: Yle/Carmela Walder

I år är det 22 personer som är över 50 år som har lämnat in en ansökan om att lämna reserven, medan de tidigare om åren bara har varit ett par stycken per år.

Svenskspråkig kurs på gång

Som bäst pågår en kurs för svenskspråkiga som har valt att lämna reserven. Kursen vid Civiltjänstcentralen i Lappträsk har sjutton deltagare. Alla som var kallade till kursen kom på plats.

Den ansvariga utbildaren Katarina Haddas-von Martens förklarar intresset för att lämna militären med det allmänna politiska läget. Ukrainakrisen och det politiska läget i Ryssland fick intresset att öka redan år 2014. Reservistbrevet i våras fick många att tänka till och ta tag i saken.

- Det handlar om personliga beslut och det finns många olika orsaker till att lämna reserven, understryker hon.

Kristen övertygelse bakom

Två av dem som deltar i kursen förklarar att det ligger en kristen övertygelse bakom beslutet.

- För sex månader sedan fann jag Jesus, säger Richard Garam.

En annan av kursdeltagarna berättar att också han kom till tro, men redan för 14 år sedan. Den här mannen som föredrar att förbli anonym säger att det var reservistbrevet i våras fick honom att fatta ett slutgiltigt beslut att lämna det militära.

Anonyma civiltjänstgörare på kurs
Bildtext Civiltjänstgörare på kurs
Bild: Yle/Carmela Walder

- Det här är resultatet av en lång process, säger han.

Han fann det otänkbart att ta till vapen och döda en annan människa. Han utgår för Jesu ord och från Bibeln.

Han säger sig ha fått förståelse för sitt val från arméns håll. Då han ringde och meddelade att han inte vill höra till militären längre så var det ingen som ifrågasatte det.

Garam kom till Lappträsk från en annan ort. Han ser det som helt naturligt att delta i kursen och hade inga problem med att vara borta från jobbet den här veckan.

Oljebekämpningskurs på programmet

Veckan innehåller en del gemensamma lektioner med civiltjänstgörarna, bland annat en diskussion om rusmedel. Under veckan får kursdeltagarna också en utbildning i oljebekämpning.

- På det sättet kan de rycka ut om det händer en oljeolycka, säger Katarina Haddas-von Martens.

Men protestaktionen på fredagen försvårar oljebekämpningsutbildningen. Eftersom det inte går varken bussar eller tåg på fredagen så måste många kursdeltagare åka hem redan på torsdagen.

- Det är bara tre som har möjlighet att stanna kvar på fredagen, säger Haddas-von Martens.

Kursen är ett måste

Det är först efter en veckas kurs som reservisterna kan lämna reserven och bli inskrivna i registret över civiltjänstgörare i stället.

Intresset för att lämna reserven har minskat sedan maj månad. Vid civiltjänstcentralen räknar personalen med att läget sakta normaliseras.

Reservistrusning i Lappträsk - Spela upp på Arenan