Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Trafikbuller gör kontor på Mannerheimvägen obeboeligt

Från 2015
Avgaser från avgasröret på en bil
Bildtext Utsläpp och buller från Mannerheimvägens trafik gör huset obeboeligt, enligt nämnden.
Bild: Pentti Palmu

Finnairs gamla kontor på Mannerheimvägen 102 i Tölö ska byggas om till förråd. Att göra om huset till bostäder som klarar Mannerheimvägens buller och utsläpp hade blivit för dyrt.

Det blir uthyrbara förråd, inte bostäder, som fyller hela Finnairs gamla kontor i hörnet av Mannerheimvägen och Päivärintagatan i Tölö.

Enligt stadsplaneringsnämndens beslut på tisdag ger Mannerheimvägens trafik upphov till så mycket buller och småpartikelutsläpp att det inte är ekonomiskt lönsamt att göra om huset till bostäder. Att göra huset beboeligt skulle kräva betydande och kostsamma renoveringar.

Se på Google

Fasaden får inte ändras

Nu görs huset i stället om till över 7 600 kvadratmeter uthyrbara förrådsutrymmen. Det är företaget Pelican Self Storage som har ansökt om bygglovet. Företaget hyr ut förråd i fjorton andra hus i Helsingfors.

Alepa vid Mannerheimvägen.
Bildtext Gatunivån ska vara affärslokal också i fortsättningen.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Enligt nämndbeslutet får husets fasad inte ändras anmärkningsvärt och fönstren får inte täckas in. Den nedersta våningen i huset kommer fortsättningsvis att vara affärsutrymme. I dag finns där en mataffär som är öppen dygnet runt.

Enligt ett utlåtande från Stadsmuséet ska det göras en byggnadshistorisk dokumentation av byggnaden innan ändringsbyggandet inleds. Byggnaden stod klar 1972.