Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Y-tågen: Nu har bussbolagen en chans

Från 2015
Uppdaterad 19.10.2016 17:03.
Ett litet grårött lokaltåg står på en station i landsbygden, buskar och gräs syns, en asfalterad gång till perrongen.
Bildtext Y-tågen blir historia. I stället hoppas staten att privata bussbolag sköter kollektivtrafiken till Ingå (på bilden) och Sjundeå.
Bild: Yle/ Pia Santonen

VR och Kommunikationsministeriet berättade på tisdagen (15.9) att Y-tågstrafiken på kustbanan upphör i vår. Målet är att spara pengar.

Mikael Nyberg basar för trafikpolitiska avdelningen på Kommunikationsministeriet. Han formulerar sig försiktigt när Yle Västnyland frågar hur mycket staten sparar med nedläggningen.

- Vänta lite nu, jag måste räkna. Y-tåget är nog ett dyrt tåg. Det handlar nog om flera miljoner. Det sparar några miljoner.

Bussbolagen ska rädda pendlarna

Ministeriet och VR uppger att utredningar om ersättande busstrafik pågår. Men några löften om bussar ges ännu inte.

- Vi kan inte lova något. Men vi har ju tid till början av april. Jag är optimist, säger Nyberg och förklarar att bussbranschen inte längre regleras lika strängt som tidigare utan den får agera fritt på marknaden.

- Vi har en god känsla. Det är möjligt att vi också i framtiden kan få barnen till skolan och de vuxna till arbetsplatsen.

Stödd busstrafik diskuteras ännu inte

Men i praktiken hoppas statsmakten nu helt enkelt att de privata bussbolagen inser vilken marknad de har i alla strandsatta Y-tågspendlare i Ingå och Sjundeå, förklarar Nyberg.

- Först ska vi nog se om det skapas trafik på den privata marknaden. Först efter det kan frågan om köptrafik komma upp.

Bildtext Bussbranschen borde se sin chans nu, anser ministeriet.
Bild: Yle

Ministeriet och VR har varit i kontakt med bussbranschen och Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Om bussfirmorna inte inser potentialen eller rentav anser att potentialen inte finns, gäller det att fundera på upphandlad trafik, alltså sådan busstrafik som staten subventionerar. Men den saken vill Nyberg ogärna tala om. Han upprepar att det finns tid.

- Vi tar ett steg i taget.

Helsingsforsregionens trafik HRT uppgav på tisdagen (15.9) att de utreder hur de kan ersätta Y-tågen på sitt område. I Västnyland är Kyrkslätt den västligaste kommunen som hör till HRT.

För Kyrkslätts del är alternativen därför fler än när det gäller Ingå och Sjundeå där ministeriet är den som kan ingripa om den privata marknaden inte sköter saken, säger Nyberg.

Radio Vega Västnyland

3:09

Diskussion om artikeln