Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel går in för hårdare tag mot demonstranter på Tempelberget

Från 2015
Uppdaterad 16.09.2015 06:02.
Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.
Bildtext al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Israel hotar med hårdare tag mot palestinska demonstranter kring al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.

Israelisk polis och palestinska ungdomar drabbade på tisdagen samman kring al-Aqsamoskén för tredje dagen i rad.

Den israeliska högerregeringen beslöt vid ett krismöte igår kväll att gå in för hårdare tag mot demonstranterna, som befarar att Israel försöker ändra besöksreglerna på Tempelberget och moskén.

- Det har beslutats att man inför tuffare tag på flera olika sätt; reglerna för sammanstötningar ses över och det införs minimistraff för demonstranter som kastar stenar, sade premiärminister Benjamin Netanyahu efter mötet.

Netanyahu anklagade stenkastande ungdomar för att ha dödat en israelisk bilförare som förlorade kontrollen över sin bil då den träffades av stenar.

Muslimernas tredje heligaste moské

Grannlandet Jordanien som administrerar al-Aqsamoskén är kritiskt och anklagar polisen för att ha trängt djupt in i moskén som skadades enligt jordanska myndigheter.

Al-Aqsamoskén är muslimernas tredje viktigaste moské efter Masjid al-Haram i Mekka och al-Masjid an-Nabawi i Medina i Saudiarabien.

Oroligheterna på Tempelberget började efter det judiska nyåret Rosh Hashanah då ett tusental judar besökte moskéområdet.

Enligt besöksreglerna kan muslimer besöka moskén när de vill, medan judar får besöka området endast vid särskilda tillfällen.

Judar får inte heller be där av rädsla för sammanstötningar med beende muslimer.

Moskéns väktare befarar att Israel nu försöker ändra reglerna så att judar får besöka området på morgonen och muslimer resten av dagen.

Netanyahu har i varje fall försäkrat att rådande status quo kommer att bestå.

FN utpekar Israel

FN:s sändebud i Mellanöstern varnar för sin del att konflikten kan leda till omfattande våld även utanför Jerusalem.

Sändebudet Nikolay Mladenov uppmanar alla parter till återhållsamhet och att visa respekt för det vördade området.

Mladenov sa inför FN:s säkerhetsråd att våldsamheterna bröt ut på grund av omfattande israeliska restriktioner i området i slutet av augusti.

Israel beslöt då bland annat att extremister på bägge sidor inte får besöka moskén, men Israel förbehöll sig rätten att besluta vem som betraktas som extremist.

- Det är av yttersta vikt att historiska status quo upprätthålls enligt avtal som Israel och Jordaniens kung Abdullah den andre har kommit överens om, sa Mladenov.

Han konstaterade också att våldsamheterna uppmärksammas över hela världen och att inte bara muslimer har fördömt våldet.

Diskussion om artikeln