Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny teknik ger bättre kvalitet i lokal-tv

Från 2015
Uppdaterad 16.09.2015 11:20.
Alexander Store
Bildtext Alexander Store.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

I höst kan man se lokal-tv i Kristinestad igen. Krs-tv köper tjänsten som producent av Frank Mangs center i Närpes.

Alexander Store är ansvarig producent och anställd av Frank Mangs center.

- Det är väldigt spännande tider. Vi försöker koppla om kablar och installera om så att vi ska få bättre kvalitet och få det att fungera enklare, säger Store.

Direkt i hela Österbotten

Frank Mangs center har gjort ett avtal med Anvia och Dynamonet för att kunna sända direkt från studion i Ståbacka, Närpes.

Därmed hoppas Kurt-Erik Nordin i Frank Mangs center att också andra organisationer kan ha nytta av den tekniken, eftersom de kan nå ut till hela Österbotten.

- Exempelvis för Hoppets Stjärna och Rotary och Lions som vill ha sina hjälpsändningar finansierade, så är tanken att vi ska kunna filma och sända härifrån live, säger Kurt-Erik Nordin.

- Mina visioner för framtiden är att mer och mer sätta ut program på Internet. För den äldre generationen vill jag fortsätta mata ut dem i tv-nätet, men allt fler använder sig i dag av datorer för att se på till exempel Yle-Arenan. Det är inte alls inaktuellt att tänka sådana tankar, säger Alexander Store.

Högklassig teknik

I Frank Mangs centers studio finns fullständig teknik både för skivinspelningar och tv-produktioner. Att Frank Mangs center nu tar sig an Krs-tv med regelbundna sändningar innebär både kontinuitet och inkomster.

- Kristinestad lokal-tv har ingen egen utrustning, därför var det här en bra lösning, säger Hans Ingvesgård, styrelseordförande i Krs-tv.

Olle Haavisto, som tidigare var producent för Krs-tv, har avgått med pension. När staden Kristinestad halverade sitt stöd för lokal tv, slutade dåvarande producenten Olle Haavisto sända direkt från fullmäktigemötena.

Djupgående program

Alexander Store kommer att sända både fullmäktigemötena direkt och andra program, som studiodiskussioner och annat.

- Jag hoppas vi ska kunna göra mera djupgående program, intervjuprogram till exempel. Jag har också tänkt att det skulle vara roligt att göra något med invandrare och be dem berätta hur det är att komma till ett nytt land. Det kan ge mervärde, säger Store.