Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsvågen i Sverige är ingen trend

Från 2015
Trygghetskänslan har ökat i Sverige och Tatiana Wabalayi Massa känner sig trygg i Rinkeby.
Bildtext Trygghetskänslan har ökat i Sverige och Tatiana Wabalayi Massa känner sig trygg i Rinkeby.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

Det skjuts i Rinkeby och handgranater slängs på gatorna i Malmö. Man skulle tro att Sverige blir alltmer otryggt, men undersökningar visar motsatsen.

Flera synliga händelser under året kan ge en bild av att det råder gatukrig i svenska förorter. Senast för ett par veckor sedan sköts en man till döds i Rinkeby och i somras skedde flera attacker med handgranater i Malmö. I förorten Biskopsgården i Göteborg har flera händelser med skjutvapen ägt rum och i våras chockades hela stadsdelen av en skjutning på en pizzeria.

Ser man till statistiken har det dödliga våldet ändå minskat i Sverige under de senaste åren.

Professor Felipe Estrada säger att det dödliga våldet har minskat i Sverige.
Bildtext Professor Felipe Estrada säger att det dödliga våldet har minskat i Sverige.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

- Det mest utmärkande är att det allra grövsta våldet, det dödliga våldet har minskat under de senaste 20 åren, säger Felipe Estrada som är professor i kriminologi vid Stockholms Universitet.

Dessutom är invånare i Sverige mindre rädda för att utsättas för brottslighet än tidigare, visar årliga undersökningar från Brottsförebyggande rådet Brå.

Våldsamma uppgörelser ökar

Trots de här goda resultaten kommer man inte ifrån att invånarna känner sig mer otrygga i en del speciellt utsatta områden, som alla är förorter till större städer.

Till dem hör till exempel Rinkeby och Tensta i norra Stockholm, Hovsjö i Södertällje samt flera förorter till Malmö och Göteborg. Andelen brott är också de facto högre inom de här områdena, som är tydligt segregerade om man ser till sysselsättning, boendeformer och skolresultat.

Tryggheten har ökat i Sverige, men vissa områden som Rinkeby är speciellt utsatta för våldsbrott.
Bildtext Tryggheten har ökat i Sverige, men vissa områden som Rinkeby är speciellt utsatta för våldsbrott.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

Polisen talar om 55 så kallade "no go"-zoner i Sverige, där kriminella nätverk har en stor inverkan på omgivningen. Brå konstaterar att det inte finns indikationer på att våldet ökar i samhället, men att det har blivit vanligare med uppgörelser i kriminella kretsar, ofta med skjutvapen.

- Det grova våldet i allmänheten har minskat tydligt. Men vi har en typ av uppgörelser med skjutvapen, som har blivit fler än tidigare. Men de är en väldigt liten del av våldet, så det påverkar inte huvudmönstret, säger Estrada.

Många är trygga i Rinkeby

Ändå kan man i statistik från Brå se en trend som är svagt nedåtgående då det gäller otrygghet i de kommuner där de mest segregerade områdena ligger.

Rinkeby är ett av de områden som granskas. Det är bara ett par veckor sedan en man sköts till döds och tre skadades på torget i en intern uppgörelse.

Här på Rinkeby torg sköts en person till döds för ett par veckor sedan.
Bildtext Här på Rinkeby torg sköts en person till döds för ett par veckor sedan.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

Yle Nyheter träffar tre personer som alla har bott här i över 20 år. De trivs här, men upplevelsen av trygghet är väldigt olika.

- Folk bär på en typ av rädsla - det kan hända vad som helst, närsomhelst omkring dem. Jag själv bär känslan när jag ska gå till parkeringen eller vistas här. Det händer ganska mycket här och det ger känslan av att "var beredd, det kan hända här också", säger Hassan Kashani som driver en affär i köpcentret. Hans bil har fyra gånger utsatts för sabotage under en kort tid.

Mohammed Yassin driver en resebyrå i samma köpcentrum.

Det händer i alla städer - Mohammed Yassin är inte oroad över våldsamma händelser i hans kvarter.
Bildtext Det händer i alla städer - Mohammed Yassin är inte oroad över våldsamma händelser i hans kvarter.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

- Jag tycker det är skönt här. Mina grabbar och mina kompisar, vi har upplevt det här från barndomen och vi har aldrig haft problem, säger Yassin.

Vad tänker du om händelser som skjutningar här?

- Det händer över hela världen, det är inte bara i Rinkeby. Men också i USA, England, Europa händer det. Det kan hända att någon dör. En gång var det min kusin som dog. Men mest är det bra stämning här, säger Yassin.

- Jag kommer aldrig att flytta från Rinkeby. Man träffar en massa mänskor med olika bakgrund och det är utvecklande. Jag känner mig inte alls osäker. Många har flyttat, men många har stannat också, säger Tatiana Wabalayi Massa.

Vad tänker du när du hör om skottlossningarna?

- Saker kan hända på olika ställen. Det som händer just då på Rinkeby torg är ju jättetragiskt men det kunde lika väl ha hänt på T-centralen. Det betyder inte att Rinkeby är kriminellt i sig, säger Wabalayi Massa.

Diskussion om artikeln