Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antalet djur och växter i haven halverades på en generation

Från 2015
Uppdaterad 16.09.2015 10:41.
Tonfisk
Bildtext Tonfisksbeståndet har minskat med 74 procent under åren 1970-2012.
Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO

Mängden av fisk, havsfågel och reptiler som lever i havet har minskat med hälften på bara 40 år. Det här gäller hela världen. Orsakerna är rovfiske, miljöförstöring och klimatförändringen. Det visar WWF:s Living Blue Planet-rapport som publiceras på onsdagen.

- Mängden djur är en mätare på hur miljön mår som helhet och den nya rapporten är verkligen oroande, säger Sampsa Vilhunen som är chef för WWF Finlands marina program.

- På bara en generation har våra hav blivit otroligt mycket fattigare.

Under åren 1970-2012 har antalet ryggradsdjur (däggdjur, fåglar, reptiler, groddjur och fiskar) i snitt minskat med 49 procent. Bestånden av populära matfiskar som tonfisk och makrill har minskat med hela 74 procent.

Den största enskilda orsaken är rovfiske.

- Fisket har helt enkelt gått över smärtgränsen, säger Vilhunen. Vi har invaggat oss i tron att världshaven är outtömliga fiskbodar men så är det inte. Ännu under vår livstid kan det hända att vi fiskar haven tomma. Och befolkningstillväxten i världen sätter ännu mera press på fisket.

Värst i tropikerna

Som så ofta är det utvecklingsländerna som lider mest av att haven blir fattigare.

- Om havens ekosystem bryter samman kommer våra möjligheter att bekämpa fattigdom och undernäring att försvåras, säger Vilhunen.

För det är inte bara djuren som minskar också till exempel korallreven krymper i snabb takt.

- I de tropiska haven har över hälften av korallreven försvunnit på de senaste 30 åren. Forskning förutspår att korallreven kommer att försvinna från jordklotet innan år 2050.

Också Östersjön

Men också i Östersjön krympte växterna och fiskpopulationerna med 70 procent på 40 år.

- Ett annat tecken på att miljön förstörs är att floder och älvar däms upp så att lax och andra fiskar inte längre kan vandra och föröka sig. Finland har dämt upp över 90 procent av våra laxälvar, säger Vilhunen.

Dessutom sätter klimatförändringen ytterligare fart på utarmningen.

Det finns en lösning

Men WWF:s rapport serverar också lösningsmodeller som ska rädda haven. Om regeringar, företag och samfund vill.

- Vi kan ännu rädda haven om vi håller vår livsstil inom rimliga ramar, säger Vilhunen. Vi borde helt enkelt fiska mindre än nu och låta de utrotningshotade arterna växa till sig. WWF har räknat ut att begränsningar av fisket kan få bestånden att växa med över 16 miljoner ton, säger WWF Finlands generalsekreterare Liisa Rohweder. Då talar vi om den mängd fisk som nästan en miljard människor äter under ett år.

Det finns ett globalt mål för att bevara naturens mångfald som stipulerar att 10 procent av världshaven borde skyddas fram till år 2020. Men med nuvarande takt kommer världen inte att uppnå målet.

- Dessutom är målet alltför lågt ställt, tycker Rohweder. WWF anser att målet borde vara att skydda 30 procent av vattnen och åtgärder behövs nu! Att skydda miljön är bra också för ekonomin - det finns en enorm värdepotential i friska och rena hav, säger Rohweder.

Diskussion om artikeln