Trafikverket i Helsingfors bröt mot lagen men får inget straff
Den tidigare vd:n för trafikverket i Helsingfors (HST) och en tjänsteman vid verket har brutit mot offentlighetslagen och döms för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. Det här slår tingsrätten i Helsingfors fast. Tjänstemännen får ändå inget straff.
Hufvudstadsbladets journalist Tommy Pohjola begärde i november 2012 och i april 2013 ut handlingar från staden gällande automatmetroprojektet.
- Jag begärde ut brevväxlingen mellan trafikverket och Siemens för att få fram de reklamationer som hade gjorts. Min första informationsbegäran besvarades efter fyra månader och den andra efter drygt två månader, säger Pohjola.
Enligt offentlighetslagen ska man få svar på en informationsbegäran inom två veckor. Om de begärda handlingarna är många eller innehåller sekretessbelagda delar ska de enligt lagen ges ut inom en månad.
Det är helt sjukt att de inte får något straff. Nu kan myndigheter i framtiden hänvisa till den här domen om de inte vill ge ut handlingar.
Tommy Pohjola
Förvaltningsdomstolen: Få brev innehåller affärshemligheter
Trots att trafikverket brutit mot offentlighetslagen får de inget straff. Lagbrottet ses som en förmildrande omständighet då brevväxlingen innehöll affärshemligheter.
- Det är helt sjukt att de inte får något straff. Nu kan myndigheter i framtiden hänvisa till den här domen om de inte vill ge ut handlingar, säger Pohjola.
Enligt förvaltningsdomstolen i Helsingfors är det ändå väldigt få av de begärda handlingarna som innehåller affärshemligheter. Förvaltningsdomstolen slog i maj i år fast att av 54 brev som trafikverket skickat till Siemens mellan maj 2011 och slutet av maj 2012 innehöll bara ett brev affärshemligheter. Av 74 brev som Siemens skickat till trafikverket innehöll tre stycken affärshemligheter.
Pohjola överklagar kanske
Pohjola fick ändå bara några brev av dem han hade begärt. I övrigt var det försenade svaret nej på hans informationsbegäran.
- Frågan är intressant också för att affärer mellan offentliga och privata aktörer ökar i framtiden och det kan bli svårare för journalister att granska dem, säger Pohjola.
Han överväger att överklaga tingsrättens dom.
Siemens försökte under flera år automatisera metrobanan i Helsingfors men stötte på stora problem. I januari i år beslöt trafikverkets direktion att blåsa av automatiseringen för den här gången och sade upp avtalet med Siemens. Staden och Siemens tvistar nu om automatiseringen och eventuella avtalsbrott i flera rättsliga processer.