Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stjärndirigenter utbildar 1000 körsångare i Åbo

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 10:18.
Broschyr för festivalen Nordklang 2016.
Bildtext Nordklang ordnas bara vart tredje år. I augusti 2016 är det Åbo som gäller.
Bild: Yle/Marie Söderman

Den nordiska körmusikens jätteevenemang Nordklang arrangeras nästa sommar för första gången i Åbo. Evenemanget väntas locka mer än 1000 körsångare från hela Norden.

Festivalen är en viktig mötesplats för körsångare och kommer att bjuda på en mängd konserter runt om i Åbo, men Nordklang handlar också om utbildning.

Under fem dagar i augusti kan körsångare delta i workshopar som leds av proffsiga dirigenter och kompositörer från olika delar av Norden och Baltikum.

Man behöver inte höra till en kör för att delta utan kan delta ensam.

Proffsen ger idéer

Musikmagistern, dirigenten Kari Turunen är festivalens konstnärliga ledare och vill satsa på kvalitet.

- Mitt mål har varit att utbildarna står för en så hög kvalitet som möjligt. Vi vill helt enkelt ge rågbröd i stället för bulle. Tanken är att korister och dirigenter i Norden ska få nya idéer att jobba med, säger Turunen.

Bland utbildarna kan nämnas danskarna Jesper Holm och Line Groth som leder workshopar i vokal jazz, respektive pop.

Jesper Holm är dirigent och kompositör för jazz- och vokalgruppen Touché. Han undervisar bland annat vid det kungliga musikkonservatoriet i Danmark.

Line Groth är sångare, kompositör och dirigent i den världsberömda danska kören Vocal Line som har uppträtt med bland annat The Rolling Stones och Bobby McFerrin.

Kari Turunen, Virpi Häyrynen, Håkan Wickström planerar festivalen Nordklang.
Bildtext Dirigent Kari Turunen, Sulasols verksamhetsledare Virpi Häyrynen och Håkan Wickström från Nordisk Korforum ser fram emot Nordklang16 i Åbo
Bild: Yle/Marie Söderman

Från Estland deltar kompositören Pärt Uusberg och från Lettland dirigenten Eriks Ešenvaldsin. Också många inhemska utbildare är med.

"Populära låtar i enkla arrangemang"

Precis som i samhället i övrigt går det också trender i körmusik. Enligt Kari Turunen är den starkaste trenden i dag att körer vågar vara olika - det syns också i festivalens program.

- Mångfalden bland körerna är en positiv sak. För 20-30 år sedan var trenden den att körerna följde en ledstjärna. Det Tapiolakören gjorde, ville alla andra barnkörer också göra, säger Turunen.

Allt fler körer vill också sjunga poplåtar i enkla arrangemang men det är en utveckling som Turunen inte alltid uppskattar.

- Visst avspeglar det vårt samhälle, men det blir inte automatiskt bra bara för att en kör sjunger pop. Välgjord popmusik kräver hårt arbete, säger Turunen.

Anmäl redan nu

Förhandsanmälningen till Nordklang har redan kommit igång. De som har förhandsanmält sig kommer att ha förtur när anmälan till workshoparna öppnar nästa år.

- En del av workshoparna kommer garanterat att fyllas fort, så det gäller att vara ute i tid. Dessutom kan sångare i manskörer och damkörer pröva på att delta i workshopar för blandade körer, tipsar Håkan Wickström, Åbobo och ordförande för Nordisk Korforum.

I mitten av juni ska de finlandssvenska körsångarna samlas till stor sång- och musikfest i Karleby, men det konkurrerar inte med Nordklang, säger Wickström.

- I juni är vi i Karleby och i augusti är vi i Åbo, det är bara att pricka in båda i kalendern!

Arrangörerna tar gärna emot fler idéer på var i Åbo de nordiska körerna kunde uppträda. Det går också att höra av sig ifall man önskar få en kör på besök till exempel till sin arbetsplats.

Festivalen avslutas med en huvudkonsert och galafest.

Nordklang pågår den 3-7 augusti 2016 i Åbo.