Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anna Häggblom: Ett jobb att leva och må bra för

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 08:51.
Anna Häggblom, vd för byggföretaget Aveo.
Bildtext Anna Häggblom
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Jag älskar att jobba. Det gör min man också. Vi har faktiskt återvänt från ett antal semestrar tidigare än planerat, när vi inte orkat semestra längre utan varit så sugna på att jobba. Tack och lov att det är ömsesidigt, relationen skulle lida om endast en av oss gillade att jobba.

Efter att ha varit företagsledare i snart 10 år har åtminstone två insikter nått mig om oss människor. Det första är att vi är olika och därför behöver olika jobb. Vilket är helt självklart å ena sidan men samtidigt oerhört svårt att förstå på djupet. Än knepigare att sedan anpassa in i en organisation, som allt för ofta är skapad för att passa endast en viss typ av människa.

Företagsledaren Anna Häggblom skriver om jobb och välmående i sin kolumn.

Det viktigaste på jobbet

Vad är viktigast för dig för att du ska må bra på ditt jobb? För mig är det frihet. Jag klarar osäkerhet i alla dess former, det löser sig tänker jag och går vidare. Lite övertid stör mig inte och som bondflicka klarar jag fint av att stå med ”skiten upp till knäna”.

Jag har däremot mycket svårt med rutiner, lagar och paragrafer. Jag förstår att det behövs men jag njuter inte alls av det och mitt arbete blir inte effektivt. Vi måste veta vem vi är och vad som är viktigt för oss. Eller hur ska du kunna hitta det perfekta jobbet för dig om du inte ens vet vem du är? Självinsikt ä guld värd.

Attityder viktigare än kompetens

En annan allt mer tydlig insikt är att attityder och värderingar verkligen är viktigare än kompetens. Om din attityd stämmer väl överens med företagets då kommer du högst troligt att trivas och må bra.

Vi skulle få fler välmående arbetsplatser i vårt land om vi helt enkelt kunde visa upp arbetsplatsens attityder och värderingar bättre i samband med rekrytering.

Kompetens kan man utveckla men att byta attityd det är svårt. Åtminstone har jag haft föga framgång när jag försökt ändra attityden hos anställda.

Tröttande rutiner

För länge sen jobbade jag en tid i bankvärlden. Det krävde oanade resurser av mig. Jag var dödstrött när jag kom hem efter bara åtta timmar på jobb. Det var noga och viktigt och alltid på samma sätt.

Rutin så långt ögat kunde nå. Dessutom skulle man passa på sitt utseende och sin tystnadsplikt. Helt fel jobb för mig, men en viktig lärdom.

Resultatet räknas

Kreativitet är det som håller mig igång. Att jag får komma på nästa goda idé och nästa. Att jag likt ett bi kan landa på en blomma, göra det jag ska, fyllas av energi, för att redan i ett slumpmässigt mönster flyga vidare till nästa blomma.

Resultatet är det som räknas. För någon annan känns detta sätt att jobba som osäkert och svårbestämbart. Stora krav och inga regler att hålla sig till. Osäkerheten kan slå rot och växa sig allt starkare, tills man inte längre alls gillar sitt jobb.

Mångfalden är en rikedom

Vi ska skynda oss att sluta lovorda likhet och i stället se guldgruvan i mångfalden. Ingen är perfekt. Jag är värdelös på ordning men en hejare på att tänka nytt, skapa och driva saker framåt. Och det är okej.

Jag vägrar vara perfekt. Det går inte att vara välmående som vi kräver perfektion. Orimliga krav gör oss illamående. Det hjälper inte med fina kontorsutrymmen eller hög lön.

Välmående arbetsplatser de föds när människor vet vem de är och organisationen också vet vad den värdesätter och klarar av att kommunicera ut detta.

Sen är det väl aldrig till skada med en god lön och en fin arbetsmiljö. Men den viktigaste ingrediensen den är du och jag.

Anna Häggblom
CEO