Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kunde Mäntyharju göra som Riace?

Från 2015
Uppdaterad 16.09.2015 21:40.
Jukka Ollikainen är kommundirektör i Mäntyharju
Bildtext Jukka Ollikainen är kommundirektör i Mäntyharju

I södra Savolax finns det flera kommuner som lider av liknande problem som Riace. Ungdomarna flyttar till städerna och det blir mest åldringar kvar. Det dör fler människor än det föds.

För Mäntyharjus kommundirektör är det här bekant. År 1980 hade Mäntyharju över 8000 invånare och nu är de ungefär 6200. Prognosen är att år 2040 är invånarantalet cirka 5600.

- Vi förlorar varje år en procent av vår befolkning. Men en lösning som den som de har gått in för i Riace är nog väldigt dramatisk. Sådana volymer kan vi inte tänka oss, säger Jukka Ollikainen som är kommundirektör i Mäntyharju.

- I Mäntyharju finns det flera tomma lägenheter. Men det demografiska problemet kan inte enbart lösas med att ta in flyktingar, säger Ollikainen.Vi borde kunna erbjuda service som lockar barnfamiljer till vår kommun.

Mäntyharju har tidigare tagit emot trettio kvotflyktingar. Det har inte varit så lyckat eftersom endast en tredjedel av dem har stannat. Resten har flyttat bort.

- Integrationen är en stor utmaning. Det blir lätt problem om de inte lär sig språket och kulturen. Man borde få tredje sektorn med för att det ska lyckas, säger Ollikainen med hänvisning till hjälporganisationer och frivilliga.

Mäntyharju ska inom kort besluta om kommunen är villig att ta emot kvotflyktingar i år.