Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringsexpert: Undvik inte mat i onödan

Uppdaterad 16.09.2015 16:46.
Susanna Strandback
Bildtext Susanna Strandback.

Det är viktigt att en gång i året gå igenom barnens matallergier. Det säger näringsterapeut Susanna Strandback angående det stora antalet specialdieter bland elever i Karleby.

- För många av barnen försvinner allergierna innan de börjar i skolan. Därför är det viktigt att att se över dem så att de inte har onödiga begränsningar, säger Strandback.

Hon påpekar att man också måste skilja på hur svåra allergisymptomen är.

- Allergier som ger anafylaktisk chock måste man förstås vara mycket noga med. Där får man aldrig, aldrig göra ett fel. Men de som ger lätta symptom som lite rött runt munnen inte är så farligt. Sånt kan man stå ut med.

Bra att provocera allergier

Enligt allergirekommendationerna ska man inte undvika mat i onödan.

- Tvärtom så kan allergier bli bättre om du provocerar den och äter lite av det du reagerar på. Och i en skolmatsal kan du välja att äta lite mindre av de livsmedlen.

Även om det är bra att inte undvika mat man reagerar på till varje pris, måste det också finnas en förståelse för det.

- Vi kan inte heller bara säga att det här måste du tåla. Det måste finnas empati för de besvär som allergiker får.

Viktigt att gå via läkare

Glutenintolerans har diskuterats en del på sistone. Är det bara en trend eller är många glutenintoleranta?

- Det är lite både och. Det finns många som har en odiagnostiserad celiaki. Det är viktigt att man går via en läkare om man märker att man mår bättre av att inte äta olika sorters spannmål. Visar det sig att man inte har celiaki måste man utesluta andra tarmsjukdomar, säger Strandback.

Om man inte har någon av de sjukdomarna får man diagnosen IBS, det vill säga känslig tarm.

- Det är många skolbarn, framför allt i högstadieåldern, som har det. Där har skolköken en stor utmaning i framtiden. De barnen behöver en kost som lindrar deras symptom.

Ökar allergierna eller är vi bara mera medvetna om vad vi äter och hur vi mår?

- Vi är nog mera medvetna och det finns fler sätt att diagnostisera allergier i dag. Det talades inte så mycket om allergier förr. Om jag har grupper med äldre personer och pratar om mat så vet de inte riktigt vad allergier är.