Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Domedagstal och andra visa ord som vi aldrig fick höra

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 11:04.
Bild på en exploderande atombomb.
Bild: Creative Commons/Thomas Williams

Vad skulle Richard Nixon ha sagt om månlandningen skulle ha misslyckats? Eller drottning Elisabeth om tredje världskriget? Vi letade upp talen som ingen fick höra.

Statsminister Juha Sipilä ska idag hålla ett tv-tal till det finska folket. Men många tal under historiens lopp har aldrig nått folket. Vi grävde runt och hittade några exempel. Här får du läsa det mest intressanta i dessa tal från olika världsledare.

Drottning Elisabeths domedagstal

Talet skrevs år 1983 då relationen mellan Sovjetunionen och USA hade försämrats. En militärövning utförd av NATO förorsakade nästan ett riktigt krig mellan stormakterna på grund av att Sovjetunionen trodde att övningen var äkta.

Det var meningen att drottning Elisabeth skulle ha läst talet på förmiddagen den 4 mars 1983. Som tur lämnade inga kärnvapen hembasen i Sovjetunionen och talet låstes in i ett arkiv.

Här har du ett intressant stycke från talet.

Ett stycke från drottning Elisabeths tal
Bild: Creative Commons/Rachael Towne

En eventuell månlandningskatastrof

Apollo 11 landade på månen år 1969. Neil Armstrong och Buzz Aldrin var de första människorna att sätta sina fötter på månens yta. De flesta av oss känner igen denna historia, och som tur hade historian ett lyckligt slut.

Ifall någonting skulle ha gått fel, hade man gjort färdigt ett tal som president Nixon skulle hållit till den amerikanska publiken. Här kan du läsa ett kusligt stycke från talet.

Photoshoppad bild på Richard Nixons tal
Bild: Creative Commons/Renee

Talet som president Kennedy aldrig höll

John F. Kennedy var på väg att hålla ett tal till Dallas Citizens Council den 22 november 1963. På väg dit mördades han i sin bil och talet som hade blivit skrivet blev aldrig läst.

Har du någonsin undrat vad Kennedy skulle ha sagt den dagen? Varsågod, här har du vackraste stycket ur hans tal.

Photoshoppad bild på John F. Kennedys tal.
Bild: Creative Commons/Mick Boyle