Invandrarna vann striden om svenskan
Efter flera år av språkbråk får invandrare i huvudstadsregionen äntligen lära sig svenska på myndigheternas bekostnad. Läs också: Alexandr får inte lära sig svenska
För ett år sedan rapporterade Yle Huvudstadsregionen om Alexandr som inte fick studera svenska som en del av hans integrationsplan.
Han och flera andra invandrare var tvungna att bekosta sin svenskundervisning själva, eftersom arbets- och näringsbyrån ansåg att svenskspråkiga invandrare inte kommer att få arbete i huvudstadsregionen.
Kampen ledde till resultat
Alexandr fick aldrig ett ja till integrationsstöd av arbets- och näringsbyrån, men kampen har lett till åtgärder.
Språkbråket nådde nämligen ända upp till riksdagen och dåvarande arbetsminister Lauri Ihalainen lovade att det skulle ske en förändring i tolkningen av lagen.
Det stora dilemmat var vem det är som bestämmer - individen eller tjänstemannen?
- Det gick inte att ordna upp det för till exempel Alexandr, men visst ledde kampen till resultat, berättar Arbis invandringskoordinator Ann-Jolin Grüne som gått i bräschen för att invandrare själva ska få välja vilket språk de integreras på.
Nya anvisningar
Enligt Grüne har arbets- och näringsbyråerna fått nya anvisningar.
Vad innebär de nya anvisningarna?
- Det stora dilemmat var vem det är som bestämmer - individen eller tjänstemannen? Dåvarande justitieminister Anna-Maja Henriksson slog fast vid att det är individen som bestämmer och den linjen följer man i dag. Om personen vill studera svenska som första språk ska det vara möjligt. De här anvisningarna har alla arbets- och näringsbyråer i Nyland fått.
Fler deltagare
Grüne säger att Arbis integrationskurs det här året har fått flera deltagare på grund av det nya sättet att tolka lagen.
- Flera av deltagarna på vår kurs får integrationsstöd nu. Förr ansågs svenskkursen som en hobby eller sidosysselsättning som skulle betalas ur egen ficka, säger hon.
Det känns jättebra. Vi har kämpat för det här i många år och det är fantastiskt att det ledde till resultat.
Ann-Jolin Grüne, invandringskoordinator
Hur känns det att ha kämpat fram en förändring?
- Det känns jättebra. Vi har kämpat för det här i många år och det är fantastiskt att det ledde till resultat.
Ett lyckligt slut
Det gick inte heller så tokigt för Alexandr som nekades integrationsstöd. Esbo stad beslöt att på andra grunder bekosta studier i svenska.
I dag studerar han på Arcada och är nöjd.
- Tack vare Arbis och en svenskspråkig praktik på fem veckor i Vörå kom jag in på socionomlinjen, säger en glad Alexandr.
Han tillägger att han också kommer att studera finska på Arcada.
Hur fiffigt är det att som invandrare lära sig svenska i huvudstadsregionen?
- Det beror på vad individen vill göra i framtiden. Vissa vill studera vidare och behöver därför få svenskan upp på en viss nivå, säger Ann-Jolin Grüne.
- Vissa klarar sig på engelska i sitt arbete, men behöver svenskan för att ansöka om finskt medborgarskap eller för att kunna prata med sin familj eller sina vänner och bekanta.
Alexandr vill inte uppge sitt hela namn.