Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Colbert krigar på ny kanal

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 08:13.
Stephen Colbert i Late Night with Stephen Colbert.
Bildtext Don't you dare change that channel.
Bild: Skärmdump/Youtube

Vem tittar längre på tv egentligen? Rätt många, visar tittarsiffrorna för färskaste talkshow-värden Stephen Colbert. Han ger sig in i kriget mot de två Jimmy-storheterna med vapen som tårta, Trump-skämt – och en blå peruk. Kommer det att hålla?

Det drar ihop sig till tv-drabbning i USA. De klassiska talkshowerna har fått en ny utmanare. Du har kanske sett The Colbert Report? Programmet blev en framgång med den liberala Stephen Colbert i rollen som konservativ programledare. Nu har Colbert gett sig in i en ännu tuffare tv-strid.

Låt oss ta en titt på slagfältet.

Plats: De stora tv-nätverken, som i sin tur förser hundratals lokala stationer med shower och program.

Tid: Sent, oförståeligt sent för oss här i Finland som är vana vid att underhållningen tar slut i tid för en att hinna kissa och borsta tänderna, och ändå vara i säng innan klockan 23. Nej, för en riktig talkshow i USA är det halv tolv på natten som gäller.

Kämpe 1: Jimmy Kimmel, ABC. Han är inte äldst i gänget, men hans show, Jimmy Kimmel Live, är den riktiga långköraren här. Sedan 2003 har du kunnat se en timme Jimmy kring midnatt.

Hemligt vapen: Pranks, han blåser folk på stan, det är en hel del Dolda kameran-känsla, vilket ger många sevärda klipp på sociala medier.

Kämpe 2: Jimmy Fallon, NBC. Efter det enorma strulet med hit-och-dit-vändningar mellan Conan O'Brien och Jay Leno, lyckades Jimmy Fallon på rekordkort tid komma in som den totala lösningen på alla problem. Han älskar Hollywoods stjärnor, och stjärnorna verkar i sin tur älska att komma och hälsa på. Justin Timberlaketittar förbi bara för att stirra. Donald Trump spelar sin egen spegelbild (eller hur det nu var). Kristen Stewart blandar Tinder och tequila.

Hemligt vapen: Han är snäll, skarp och snabb, och en vinnare när det gäller att skapa Youtube-hittar. De vanliga tv-tittarna gillar honom de också, Fallon är ofta störst i mätningarna.

Kämpe 3: Stephen Colbert, CBS. Han är den andra värden av Late Show under 22 år. Föregångaren David Letterman blev egentligen aldrig störst i tittarsiffror, men lyckades ändå skapa lite legendar-skimmer kring sig själv. Colbert gjorde succé som sitt konservativa alter ego på Comedy Central, och förra veckan – efter många månaders planering – tog han så över showen, den här gången som sig själv.

Hemligt vapen: Unik och annorlunda i det att hans humor och sketcher inte sällan är politiska, och – varning för personlig åsikt – smartare än de två andras. Dessutom är han ny och oprövad i den här rollen, det väcker nyfikenhet. Premiäravsnittet förra veckan sågs av över sex miljoner, vilket gjorde Colbert störst av de sena talkshowerna.

Så, hur går det? Svaret är tråkigare än en genomsnittlig Putous-sketch, men ändå: Ingen aning.

Gemensamt för alla tre är att succéer på sociala medier verkar lika viktigt som själva tv-programmet. Det är ju är kul för oss här på andra sidan Atlanten, eftersom det inte alltid är så lätt att få tag i hela avsnitt. Stephen Colbert står ändå väl rustad. Han har en nyrenoverad Ed Sullivan Theatre i New York, Jon Stewart som en av producenterna, samt en och annan framgångsrik video redan efter en vecka på jobbet.

Men kom igen, exakt hur rolig är han? Här är några favoriter som det lönar sig att titta på.

Politik verkar bli ett av huvudämnena i showen, vilket såklart passar Colbert väl. Presidentvalet nästa år blir en långkörare, här i skepnaden av Hunger Games.

En Colbert-klassiker: Fejkspyan! Här tillsammans med skådespelaren Emily Blunt.

Humorstjärnan Amy Schumer avslöjar årets smygätarskandal. Jake Gyllenhaals frusna födelsedagstårta tappade ett hörn.