Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drumsö församling har bönerum för flyktingar

Från 2015
Drumsö kyrka
Bildtext Drumsö kyrka har tagit emot hundra asylsökande. Församlingen ordnar verksamhet i många olika former med dem.
Bild: Wikimedia commons

Drumsö församling har öppnat ett bönerum för sina asylsökande. - Vilken religion de utövar frågar vi inte, säger kyrkoherde Juha Rintamäki.

- Vi kallar det för ett tyst rum. Det är fråga om ett rum där personer från olika religioner kan finna ro och be, säger kyrkoherde Juha Rintamäki från Drumsö församling.

- Vilken religion de utövar frågar vi inte, för mig räcker det att det är fråga om människor vi vill hjälpa. Det här är ett sätt att hjälpa.

Juha Rintamäki

- Vilken religion de utövar frågar vi inte, för mig räcker det att det är fråga om människor vi vill hjälpa. Det här är ett sätt att hjälpa.

Drumsö kyrka tog emot de asylsökande förra veckan. Den finska Drumsö församlings och svenska Johannes församlings gemensamma utrymmen som gymnastiksalen, kryptan och en del klubbrum inhyser nu omkring hundra asylsökande.

Stor aktivitet bland Drumsöborna

Rintamäki är tacksam för alla församlingsmedlemmar, Drumsöbor och andra helsingforsare som har aktiverat sig och kommit med i verksamheten kring de asylsökande.

- Vi gör allt möjligt. Vi har folk som lär dem finska, som lär dem använda biblioteket, som lär dem finska seder och bruk. Vi har ordnat fotbollsturneringar och på fredag har vi en internationell matkväll, vi ska sätta oss till bords tillsammans och lära känna varandra.

Flera Drumsöföretagare deltar i matkvällen genom att donera mat, och de insamlade pengarna går sedan till flyktingarbete i Ungern.

"Församlingarna kan ta emot fler"

Helsingfors församlingar har beredskap att ta emot ännu fler asylsökande. Om Helsingfors stad ber om hjälp så hjälper vi.

Juha Rintamäki

Ringamäki är också ordförande i Gemensamma kyrkorådet och säger att Helsingfors församlingar har beredskap att ta emot ännu fler asylsökande.

- Det beror på hur Helsingfors stad nu reagerar på situationen. Ber de oss om hjälp så hjälper vi.