Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kommunikationsministern försvarar nedläggningen av Y-tågen

Uppdaterad 16.09.2015 18:16.
Anne Berner på suomi-areena 16.7.2015.
Bildtext Anne Berner säger att nedskärningarna i tågtrafiken kunde vara mycket värre.

Det är den bästa helhetslösningen, säger kommunikationsminister Anne Berner från Centern. Hon hoppas ersättande trafik ska ta över Y-tågen.

Berner säger att beslutet om Y-tågen beror på att man i regeringsprogrammet kom överens om att skära ner 15 miljoner i stödet till kollektivtrafiken.

Hon säger att frågan har diskuterats i två månader med VR och att man har tittat på olika lösningar.

- Vi har funderat på hur vi gör de här nedskärningarna så att de träffar så lite passagerare som möjligt. Den första bilden vi hade såg helt annorlunda ut och vi hade hemskt stora nedskärningar i personer och kilometrar. Men nu har vi nått ett förhandlingsresultat som vi anser att samhället som helhet på något vis kan leva med.

Ersättande trafik

Ett viktigt argument då VR och ministeriet tittade på olika nedskärningsobjekt var möjligheterna till att skapa ersättande kollektivtrafik, säger Berner.

Y-tåg på Karis station
Bildtext Det behövs ersättande trafik för Y-tågen och det kan lyckas, säger Anne Berner.

För tillfället finns det till exempel i Sjundeå inte någon egentlig annan kollektivtrafik än tåget och hela samhället har byggts upp kring det, men då Y-tåget försvinner kan det uppstå nya möjligheter, menar Berner.

Därför tycker hon också att det är bättre att tågtrafiken helt och hållet dras in istället för att man skulle skära ner i antalet turer eftersom det kan påverka hur lukrativt det är för någon att gå inför alternativa lösningar.

- Här finns säkert ännu saker som vi måste gå igenom, men helheten baserar sig på hur vi får det lönsamt för någon annan att ta över trafiken.

Berner säger också att hon hoppas på långsiktiga lösningar, men att det är saker hon ännu inte kan gå in på.

Tidtabellen

Minister Berner har fått mycket kritik för att beskedet om Y-tågen kom ut innan ett inprickat möte med västnyländska riksdagsledamöter har hållits i slutet av september.

Berner understryker att det än så länge är ett förhandlingsresultat som ännu ska behandlas i statsrådets finansutskott, men att det var viktigt att frågan kom fram just nu då VR i tisdags (15.9) inledde förhandlingar om personalminskningar.

- Personalen måste få veta vad det är vi diskuterar. Vi ville kommunicera till personalen att de här nedskärningarna i trafiken är mycket mindre än vad det har spekulerats om.