Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många samåker då bussarna står

Från 2015
Uppdaterad 18.09.2015 11:16.
Sandra Nyberg är en av de som erbjuder skjuts på fredag.
Bildtext Sandra Nyberg är en av dem som erbjuder skjuts på fredag.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Bussarna står i dag och det vållar problem för dem som pendlar till jobb eller studier. Många väljer att samåka, men för en del finns inget annat alternativ än att stanna hemma.

För Tapi Latvala, som bor i Vittis, men studerar i Åbo, betyder storprotesten att han inte kommer till skolan.

- Min skolresa är nästan 100 kilometer lång enkel väg och jag har inga andra alternativ att ta mig till skolan. Så troligtvis stannar jag hemma, säger Latvala.

Även Matilda Heilala tar sig med buss till och från skolan i Åbo varje dag, men på fredag har hennes föräldrar lovat skjutsa henne och hennes kompisar.

- För mig innebär den här storprotesten inga större problem. Men för mina kompisar skulle det ha varit svårt att få skjuts om de inte kunnat åka med oss, säger Heilala.

Många erbjuder skjuts

Att samåka är också ett bra alternativ för de som inte har möjlighet eller vill ta bil på fredag. I Pargas har facebookgruppen "Samåkning i skärgården" fått många nya medlemmar den senaste tiden.

- Jag lade ut en länk till sidan på facebookgruppen "Skärgårdens solsida" och efter det har vi fått flera nya medlemmar. Men jag vet inte om det ökade medlemstalet beror på att folk inte vetat om sidan tidigare eller om de behöver eller vill erbjuda skjuts nu på fredag, säger Sandra Nyberg, som är en av medlemmarna i gruppen.

Nyberg är en av dem som själv har erbjudit skjuts till Korpo den dagen.

- Jag erbjuder skjuts från Pargas till Korpo och tillbaka på fredag. Förstås tänkte jag åka mitt på dagen då färjorna också står, så ännu har ingen tagit kontakt med mig och velat åka med, men mitt erbjudande står kvar. Överlag tycker jag att många verkar vara villiga att hjälpa och erbjuda skjuts till de som behöver, säger Nyberg.

Bra att samåka också andra dagar

Nyberg påpekar att det är bra att samåka även andra dagar.

- Speciellt i skärgården är det många som åker med egen bil samtidigt. Så det skulle vara smart både ekonomiskt och ekologiskt och för att inte färjorna ska bli för fulla att samåka, säger Nyberg.