Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollsligan 2015-16: Jämn medaljstrid bakom Cocks – ÅIFK får det tufft

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Cocks Nico Rönnberg försöker...
Bildtext Nico Rönnberg och Cocks blir svåra att stoppa - även i år.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Cocks är överlägsen förhandsfavorit men fler lag än ifjol kämpar om medaljer i handbollsligan som inleds på fredag. Yle Sporten rankar lagen inför säsongen.

Förutom Cocks kämpar Dicken, Atlas, HC West och kanske också HIFK om medaljer i årets handbollsliga. BK-46 och Sjundeå IF ställer upp med unga och slagkraftiga lag som inte blir enkla att slå.

– Den övre halvan av ligan kommer att vara betydligt tätare än ifjol. Det går fler matcher i kors, tror Dickentränaren Björn Monnberg.

Laget som har tappat mest jämfört med förra säsongen är Åbo IFK. Om det vill sig riktigt illa blir ÅIFK en slagpåse i ligan som i snitt håller högre nivå än ifjol.

– Det är jättetråkigt. De har ju haft en positiv trend nu de två senaste åren och det har varit bra för hela handbollsligan att vi har ett slagkraftigt Åbo IFK, säger Atlas assisterande tränare Ken Sirenius.

1. Cocks

6 mästerskap; 2014-15: 1:a i grundserien, FM-guld

Efter tre raka mästerskap har Riihimäkilaget fått sju nya utländska förstärkningar. Cocks kan förlora någon enstaka match under säsongen men i det långa loppet skall det överlägsna spelarmaterialet räcka till för en grundserieseger och ett fjärde raka FM-guld.

På lång sikt vill Cocks nå gruppspel i EHF-cupen. I år blev det respass i den första kvalomgången mot TSV St. Otmar St. Gallen.

– Den största frågan är att få spelarna motiverade, speciellt nu i början av säsongen efter den enorma besvikelsen i EHF-cupen. Som tur är tävlingen så tuff inom laget att det finns alltid spelare som är motiverade att kämpa även i den inhemska ligan, berättar cheftstränaren Kaj Kekki.

2. Dicken

1 mästerskap; 2014-15: 2:a i grundserien, FM-silver

Endast Cocks har varit bättre än Dicken under de tre senaste åren. Efter tre raka silver är Dicken klar medaljfavorit även i år, men laget kommer att utmanas hårt av framför allt Atlas och HC West.

Drumsölaget har tappat Timmy Thor till BK-46 men stommen i laget är densamma som tidigare. SIF:s unga Christoffer Modig en duktig ny spelare i Dicken. Laget har varit mycket intakt i flera år och någon stor förändring mot varken det bättre eller det sämre är att vänta.

– På det hela taget är våra killar i bättre kondition än tidigare men samtidigt har vi tappat en del rutin i truppen, säger tränaren Björn Monnberg.

3. Atlas

1 FM-silver, 2014-15: 4:a i grundserien, förlorade bronsmatchen

Säsongen 2015-16 blir den första i Atlas under nya chefstränaren Mikael Källman. Spelarmaterialet har förstärkts med bland annat tre nya serber.

Atlas förlorade klart mot Cocks, Dicken och HC West ijfol och slutade fyra i grundserien. I år tar Vandalaget sannolikt minst ett steg uppåt.

– Det ser bra ut. Vi har bra tempo och jättebra attityd på träningarna, myser den nya assisterande tränaren Ken Sirenius.

4. HC West

2 mästerskap; 2014-15: 3:a i grundserien, FM-brons

Tränaren Mikael Källman lämnade Grankullalaget efter sju år och han har ersatts av Mikko Koskue som ger lite mer friheter åt enskilda spelare. Lagets viktigaste kugge än Richard Sundberg som återvände efter ett år i tyska TV Bittenfeld.

Truppen är tunnare än tidigare. Avsaknaden av Roman Protjenko (HIFK), Robin Karlsson (BK-46) och Jan Hagman (SIF-damernas tränare) kommer att märkas speciellt ifall West drabbas av skadeproblem – och då kan laget sluta sämre än fyra.

– Det är en del skillnad på träningarna men grundsakerna är desamma. Båda (Mikko Koskue och Mikael Källman) har sin tränarskolning i Tyskland, vilket är riktigt toppen, prisar assisterande tränare Mikael Westerholm.

5. HIFK

7 mästerskap; 2014-15: 6:a i grundserien, förlorade i kvartsfinal mot HC West

HIFK är ett av lagen vars spelarmaterial har förstärkts mest under sommaren. Roman Protjenko (från West), Sergiy Sevtjenko (från Atlas) och Rasmus Hallbäck (från Tyresö i Sverige) hör till profilvärvningarna.

Mirza Mimic lämnade HIFK för spel i Cocks, Aivar Paist åkte tillbaka till Estland och Thomas Åkermarck fortsätter spela i Sjundeå. Trots bortfallen har HIFK kapacitet att utmana de flesta topplagen i år. Toni Kallio ersätter den tidigare chefstränaren Kenneth Bäcklund som fortsätter i HIFK som sportchef.

6. BK-46

20 mästerskap; 2014-15: 8:a i grundserien, förlorade i kvartsfinal mot Cocks

Spelarna och den goda stämningen har återvänt till Karis. För ett år sedan var BK-46 i kris men nu ser man optimistiskt på framtiden. Klubbens kultur har förändrats. Spelarnas röst respekteras.

Laget har mera bredd och kvalitet än ifjol då man slutade åtta i grundserien. Nygamla Robin Karlsson (från HC West) bidrar med rutin och Timmy Thor (från Dicken) är ett intressant tillägg i den unga spelartruppen. Teddy Nordling har kommit in och delar på tränaransvaret tillsmamans med Peter Kihlstedt. Kämpar med SIF om titeln ”bäst i Västnyland”.

– Vi ska inte rusa för det här är ju bara startstrecket. Nästa år fyller vi jämnt och då ska vi försöka knipa den där medaljen, konstaterar Kihlstedt.

7. Sjundeå IF

4 mästerskap; 2014-15: 7:a i grundserien, förlorade i kvartsfinal mot Dicken

SIF har ett ungt och intressant lag på benen. Under en bra dag kan laget utmana nästan vem som helst i ligan men rutinen räcker inte till för att blanda sig in i medaljstriden. Ifall Kaj Hagmans adepter gör en pangsäsong kan Sjundeå sluta bättre än BK-46, som man gjorde ifjol.

Patrik Grönberg och SIF-damernas nya tränare Jan Hagman (i den mån han hinner ställa upp) förstärker laget med sin rutin. Thomas Åkermarck är en intressant värvning från HIFK. Lovande Anton Luuppala lämnade Sjundeå för spel i IFK Tumba i Sverige och Christoffer Modig flyttade till Dicken.

– Laget består mest av P96-landslagets stomme. De var och spelade i Sverige och så var de också med A-juniorerna på en utlandsresa. Det har förstås lite rubbat vårt upplägg, poängterar Kaj Hagman.

8. Dynamo Riihimäki

2014-15: 9:a i grundserien

Riihimäkis andra lag debuterade i ligan ifjol. Saldot var noll segrar, en oavgjord match och 23 förluster. Truppen är långt densamma som ifjol.

Dynamo har nu mer erfarenhet och kommer att vinna några matcher. Den tidigare Cocksspelaren Niko Leikama är en bra förstärkning.

– Vårt kortsiktiga mål är att ta den första segern i ligan. Vi har en seger i tankarna redan på lördag när vi åker till Idrottshuset i Helsingfors. Killarna är i bättre form än ifjol och laget har blivit bättre, säger Dynamotränaren Pekka Lappalainen.

9. ÅIFK

inga FM-medaljer; 2014-15: 5:a i grundserien, förlorade i kvartsfinal mot Atlas

För ett år sedan var det BK-46 som var i kris. Rubrikerna om Åbo IFK:s trängda läge har inte varit lika framträdande men situationen i laget är allt annat än optimalt. ÅIFK har tappat en av sina viktigaste spelare i Christoffer Nyström samt den svenska tränaren Ulf Andersson.

Den nygamla tränaren Besim Qemiri har fullt upp med att försöka få ihop ett slagkraftigt lag till varje match. Kämpar tillsammans med Dynamo för att inte sluta jumbo i grundserien.

– Vi har en lite smal spelartrupp och det är det största orosmomentet, men killarna gillar vår nya tränare, säger Jan Sundström från ÅIFK.