Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HU tvingas minska personalen med 1 200 till år 2020

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 07:48.
Helsingfors universitets huvudbyggnad upplyst på kvällen
Bild: Yle/Touko Yrttimaa

Regeringens beslut att minska på finansieringen av Helsingfors universitet tvingar universitetet att förändra sin verksamhet och aktivt söka nya finansieringskällor.

Det innebär samarbetsförhandlingar som kommer att omfatta hela personalen. Personalminskningen uppgår till högst 1 200 personer fram till 2020.

Vid sitt möte på onsdag behandlade universitetets styrelse regeringsprogrammets konsekvenser för universitetets ekonomi och vilka åtgärder som krävs. Styrelsen har beslutat att starta ett förändringsprogram med 86 miljoner euro i besparingar som mål.

Helsingfors universitets rektor Jukka Kola konstaterar att världen har förändrats och att universitetet måste anpassa sig.

- Minskningen av basfinansieringen från ministeriet blir antagligen permanent. Därför måste vi fördomsfritt söka nya, kompletterande former av finansiering, säger Jukka Kola i ett pressmeddelande från universitetet.

Universitetet söker nya intäkter genom effektivare anskaffning av internationell forskningsfinansiering, medelsanskaffning och samarbete med företag.

Vidare förbereder sig universitetet på att införa terminsavgifter för studerande från länder utanför EU och EES.

Diskussion om artikeln