Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda efter flodvåg i Chile

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 18:36.
Jordbävning i Chile.
Bild: EPA/ALEJANDRO PIZARRO

Åtminstone åtta personer har omkommit i Chile efter att kraftiga flodvågor vällde in över kusten till följd av en kraftig jordbävning natten mot torsdagen

Tsunamivarning utfärdades i Chile, Hawaii, Kalifornien och flera Stillahavsöar efter jordskalvet utanför Chiles huvudstad Santiago.

Omkring en miljon invånare vid Chiles kust evakuerades innan fyra och en halv meter höga vågor nådde land vid femtiden finsk tid.

Jordbävningen mätte 8,3 och den skakade Chile och stora delar av Sydamerika.

Skalvets epicentrum låg 280 kilometer nordväst om Santiago där invånarna rusade ut på gatorna i panik då skalvet slog till.

I flera kuststäder har gatorna översvämmats och många hus har kollapsat.

4,5 meter höga vågor svepte över kuststaden Coquimbo och i staden Illapel som låg endast 45 kilometer från epicentret, har minst en person dödats och femton skadats.

-Vi genomgår en verkligt allvarlig situation med tsunamin. Bostadsområden har översvämmats och vattnet har nått centrum av Coquimbo, säger stadens borgmästare Cristian Galleguillos.

Chile är världens största kopparproducent och flera av landets största gruvor och smältverk har stängts så att man kan få en överisk av eventuella skador.

Kändes även i Rio och Buenos Aires

Det första skalvet följdes av flera kraftiga efterskalv men tillsvidare har myndigheterna inte någon helhetsuppfattning om antalet offer eller hur omfattande skadorna är i Chile.

Skalvet var så kraftigt att det till och med kändes i Rio de Janeiro och Buenos Aires på den sydamerikanska östkusten.

I Hawaii väntar man sig omkring en meter höga vågor medan franska Polynesien kan drabbas av tre meter höga vågor.

Tsunamivarning har också utfärdats i Nya Zeeland och delar av delstaten Kalifornien i USA.

Chile drabbades av ett kraftigt jordskalv även år 2010 då en jordbävning av magnituden 8.8 orsakade en tsunami som krävde över 500 dödsoffer.

Diskussion om artikeln