Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter skandalerna: Telia Sonera drar sig ur Eurasien

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 12:53.
Johan Denneling, koncernchef för Teliasonera
Bildtext Telia Soneras vd Johan Dennelid.
Bild: EPA/BERTIL ENEVAG ERICSON

Teleoperatören Telia Sonera kommer att satsa mera på Europa och särskilt Sverige, som en del av bolagets nya strategi.

Samtidigt börjar teleoperatören dra sig tillbaka från Nepal, Kazakstan, Uzbekistan, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Tadzjikistan. Målsättningen är att helt lämna de områdena på sikt.

Telia Sonera har skakats av flera avslöjanden om tvivelaktiga affärer i Eurasien. Det senaste avslöjandet gäller misstankar om inblandning i en mutskandal i Azerbajdzjan.

Ändå har verksamheten i Eurasien varit lönsam för bolaget, uppger vd Johan Dennerlid på bolagets presskonferens idag. Problemen har handlat om brist på hållbarhet och bolaget har dragits med ett rykte om tvivelaktiga affärer i dessa länder, som har blivit en belastning för bolaget i längden.

- Telia Soneras styrelse har noggrannt undersökt vad som är bäst för våra aktieägare, vår affärsverksamhet, vår personal och för våra kunder, kommenterar styrelseordförande Marie Ehrling bolagets beslut.

- Vi har partners som nuvarande ledning inte hade valt och vi har inte kunnat utesluta att brott har begåtts, säger Ehrling.

Svårt hitta köpare som följer etiska principer

När Telia Sonera nu ska försöka sälja verksamheten så ser man inte det som ett problem att hitta intressenter. Utmaningen är snarare att sälja till köpare som följer etiska principer, uppger man på bolagets presskonferens.

- Sedan 2013 har vi satsat hårt på vår verksamhet Eurasien, särskilt med tanke på ledning och förvaltning. Vi lämnar efter oss flera bolag som vi är övertygade om att någon annan framgångsrikt kan ta över, säger Dennelind.

Mutskandal bakom

Förre vd:n Lars Nyberg avgick som vd för Telia Sonera i februari 2013 efter att en utredning som företaget hade beställt kom med svidande kritik mot bolagets affär i Uzbekistan. Det var SVT-programmet Uppdrag granskning som först avslöjade att stora summor hade betalats ut till ett enmansföretag i Gibraltar i utbyte mot mobiltelefonlicenser i Uzbekistan.

Det visade sig att företagets ägare står mycket nära den uzbekiske diktatorns dotter och schweiziska myndigheter inledde en rekordstor ekobrottsutredning som också omfattade Telia Sonera.

Finska staten har sålt största delen av sitt aktieinnehav i Telia Sonera och äger idag enbart 3,2 procent av bolaget, medan svenska staten äger drygt 37 procent.

Någon tidtabell för när Telia Sonera slutligen kunde lämna länderna i Eurasien finns inte.

Diskussion om artikeln