Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Djuren i strupen

Från 2015
Uppdaterad 17.12.2015 17:55.
Tanya Tagaq
Bildtext Tanya Tagaq

Inuiternas strupsång får nytt liv i Tanya Tagaqs musik. Hennes arktiska punk värnar om naturen.

Medan polarisarna smälter reser strupsångaren Tanya Tagaq världen runt med sin musik. Hennes konserter är performancer där hon sjunger fram de arktiska vidderna, permafrosten och isarna. Vildrenarna springer, vargarna ylar, människorna viskar och vrålar.

Med total intensitet smeker och piskar Tanya Tagaq fram existensen nära Nordpolen. De långa mörka vintrarna och de långa ljusa somrarna. En stillhet som nästan är högljudd. När en stor fågel flyger över ens huvud är ljudet mäktigt därför att tystnaden runtom är total.

Kulturchock i Halifax

Den unga Tanya Tagaq lämnade tidigt sin lilla stad Cambridge Bay i Nunavut i nordöstra Kanada. Staden ligger på en ö som saknar vägar och skolor på högre nivå än lågstadiet. Senare flyttade Tanya till universitetsstaden Halifax för att studera konst. Det var en enorm kulturchock för henne. Hon längtade hela tiden hem till Nunavut.

Men en dag fick hon ett paket av sin mor på posten.Det var en C-kassett med uråldrig strupsång med inuitkvinnor. Sången baserar sig på ut- och inandning i ett snabbt tempo, ljud som kan låta som djur i strupen.

Tanya Tagaq hade inte hört det här sättet att sjunga förr. Inuiternas strupsång var under hennes uppväxt ännu förbjuden av kyrkan. Den betraktades som farligt förförande. Hon började öva sig i strupsång i duschen och sången kändes så bekant, som om hon hört den miljoner gånger tidigare.

Upptäckt av Björk

Tanya Tagaq är i dag en av världsmusikens mest originella profiler. I fjol fick hon Polarispriset, en utmärkelse för artister med stor konstnärlig integritet.Hon har givit ut fyra skivor, varit på världsturné med den isländska sångaren Björk och sjunger tillsammans med Kronoskvartetten, Amerikas mest kända stråkkvartett med gränsöverskridande musik som specialitet.

Tanya Tagaqs karriär kom i gång av en slump, för egentligen var det bildkonstnär hon skulle bli. Men under en nattlig fest runt brasan berättade hon spontant att hon kan sjunga strupsång.

Följande dag fick hon äntra scenen som ersättare åt en utebliven artist. Vänner till Björk satt i publiken och filmade henne och två månader senare fick hon en förfrågan om hon ville åka med på världsturné med Björk. Sedan dess har hon haft musiken som yrke.

Svart och rött med Kronoskvartetten

Tanya Tagaq kan inte läsa noter. Hennes konserter bygger alla på improvisation, de är explosiva helheter där den uråldriga strupsången är stommen och byggs på med ljudeffekter, violin och trummor.

När Kronoskvartettens grundare David Harrington tog kontakt och ville ha ett samarbete med henne var det två olika världar som möttes. Noternas strukturerade värld och den utlevande fria strupsången.

Resultatet blev ett verk med temat Nunavut, de arktiska färgerna som går från vinterns svarta till sommarens och höstens röda. Stråkarna och sången rör sig tillsammans och resultatet är en arktisk gobeläng.

Lyssna på Tanya Tagaq 1.1 kl. 17:10 i Radio Vega och på Arenan