Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Här skall det inte regna

Från 2015
Henric Öhman och Mats Tyni på Nuolja
Bildtext Henric Öhman och Mats Tyni på uppe på Nuolja
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Den svenska fjällvärlden är ett måste för alla som tycker om att röra på sig i naturen.

Varför inte åka tåg via Kiruna vidare till Abisko vid Torneträsks södra strand? Redan under tågfärden hinner du fascineras av fjällen och den rätt karga naturen. Området kring Abisko räknas som en arktisk öken, så enligt konstens alla regler skall det vara rätt så liten nederbörd. Undantag finns ju dock, så ta med kläder enligt det.

Från Abisko kan du ge dig ut på den klassiska Kungsleden som för dig iväg på en 450 kilometer lång tur från början till slut. Övernattning sker med fördel vid någon av fjällstugorna.

Kanjoner i Abisko
Bildtext Kanjonen i Abisko
Bild: Yle/Joakim Lax

Har du lite kortare tid på dig än två veckor, så så kan du gott nöja dig med att vandra i trakterna kring Abisko. Det finns mängder av vacker natur runt knuten, exempelvis forsen Abiskojåkka, som rinner genom en spektakulär kanjon ut i Torneträsk.

Vill du få en bild av hur det ser ut uppifrån kan du ta linbanan en bit upp på berget Nuolja. Upp till toppen får du ta dig för egen maskin. Vyn uppe på 1169 meters höjd får nästan ögonen att tåras. Undrar kompisen vad som hänt kan du alltid säga att det är vinden. Han håller antagligen med och drabbas av samma sak.

Nuolja i morgonljus
Bildtext Abisko nationalpark
Bild: Yle/Joakim Lax

Just det faktum att Abisko har så lite nederbörd gör att platsen är förträfflig om man vill se norrsken och stjärnor. Det lilla glesbefolkade samhället ger väldigt lite “ljusföroreningar”. Det enda som kan sätta käppar i hjulen är att det just då råkar regna eller snöa. Vilket det inte gör ofta, på grund av tidigare nämnda orsak, det där med arktisk öken. Så på det viset skall man väl nästan se det som något positivt och unikt om man råkar vara där under ett regnigt och mulet dygn.