Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Sanddynerna i Kalajoki

Från 2015
Kalajokis sanddyner
Bildtext Kalajokis sanddyner
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Kalajoki är mest känd för sina vidsträckta sanddyner. Visst är de spektakulära!

Sommartid kryllar det av människor som kommer dit för sol och bad. Sätter man på sig ett par bekväma skor och vänder riktningen 180 grader så finns det en hel del att uppleva också i skogarna bakom dynerna.

Bland annat finns det en förträfflig vandringsled som tar dig genom barrskog, lövskog, blandskog och några kalhyggen. Eftersom vi befinner oss i vid västkusten kan man inte tala om några speciella höjdskillnader, så vandringen i sig är inte tung.

Vitmossa vid Kalajoki vandringsled
Bildtext Som gjort för en vilostund
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Stora partier av vitmossa bildar ett intressant täcke att lägga sig ner på och vila fötterna vid behov och spana in de naturtyper som trivs på det här sandiga området.

Framme vid Siiponjoki kan man paddla kanot längs med ån, hela vägen ut till havet. På vägen finns höga sandbankar som gröpts ur av strömmen som slingrar sig fram. Den täta skogen runt omkring bildar nästan en djungelliknande känsla. På vissa ställen får man nästan leta fram en machete för att hugga av omkullfallna träd som hindrar färden.

Henric Öhman och Sara Kåll paddlar längs Siiponjoki
Bildtext Kanotfärd längs Siiponjoki
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Höga sandbankar längs med ån dyker upp titt som tätt ända tills du närmar dig utloppet till havet, då du plötsligt befinner dig bland mer typiska holmar och skär. Då är det bara att ta tag i paddeln och styra kosan en liten bit norrut så är du på nytt framme vid sanddynerna. Ett suveränt ställe att ta i land på och avnjuta en middag i gott sällskap. Trots att du kanske gett dig ut på färden ensam får du räkna med att du inte är ensam då du kommer fram, speciellt under sommarmånaderna då stället är väldigt populärt som turistmål. På hösten är det avsevärt lugnare, och även då är platsen värt ett besök.