Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Mammor älskas och hatas

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2016 07:03.
älskade, hatade mamma
Bildtext Älskade, hatade mamma.
Bild: svenska yle

Vi drabbas alla av mammor och bitterheten över vad man utsatts för i barndomen kan förstöra relationen till henne.

- Jag är totalt misslyckad som mor, säger Sue Lemström.

Sue är skådespelare och ensamstående mamma till den idag fullvuxna sonen Mats. När hennes son var sexton år ville han inte bo med sin mamma mera. En dag stod två socialarbetare utanför dörren. Sonen hade själv sätt till att han blev omhändertagen.

- Han orkade inte bo med sin galna morsa mer, säger Sue.

Sue och Mats Lemström
Bildtext - I dag vet jag att min son tycker om mig fast han ibland blir jäkla sur på mig om jag druckit, säger Sue. Här tillsammans med hennes son Mats Lemström.
Bild: svenska yle

Sue berättar om sin osäkerhet som mamma. Jag kunde inte riktigt ta ordet mamma i min mun. Det här med moderskap förstod jag först då Mats var över tjugo år.

- Man måste våga vara den avskydda och vidriga morsan.

Sue ser det som ett misstag att försöka vara kompis med sitt barn. Det måste vara rena gungflyt för ett barn att föräldern inte våga sätta gränser.

Allt kretsade kring mamma

Cris af Enehielm åkte till sjukhuset varje dag för att mata sin mamma, som avled i fjol. Cris är konstnär och även hon ensamstående mamma till två fullvuxna söner. Hon har hela sitt liv haft ett väldigt ambivalent förhållande till sin mamma.

- Min mamma var huvudpersonen i vår familj. Allt kretsade kring henne. Hon var prinsessan, stjärnan, spelevinken, den charmiga och den livliga. Hon var full av emotioner och det var mammas känslor man måste ta i beaktande precis hela tiden, berättar Cris.

Cris mådde väldigt dåligt i sin ungdom vilket bland annat resulterade i självmordsförsök. Hon upplever att föräldrarna inte ville se hennes ångest.

- Dom såg bara det dom ville se och därför såg dom aldrig hur illa jag mådde och vad det berodde på.

Cris upplever att hon varit väldigt beroende av sin mamma och varit in-nästlad sin mammas känslor och har inte kunnat lösgöra sig från henne.

- Jag har både hatat och älskat henne.

Mamma blev till freds med livet

När mamman blev gammal och svag blev hon till freds med livet.

Cris af Enehielm och Andreas Enehielm
Bildtext - Mina barn får kritisera mig. Det har jag inte fått göra i hela mitt liv. Det har alltid varit jo lilla mamma och lilla pappa. Allt är så bra vad ni tänker och gör. Cris af Enehielm på kaffe tillsammans med sin son Andreas.
Bild: svenska yle

- Det var väldigt terapeutiskt att sitta vid hennes säng och uppleva att vi båda är nöjda och till freds och att det inte är fel i någonting jag gör, säger Cris.

Sue Lemström och Cris af Enehielm talar gärna om moderskapets mörkare sidor. Men också om hur vi förändras med tiden. Det gäller också våra föräldrar.

- Jag är inte bitter över min historia. Jag har varit så arg att jag tänkt att hon förstört mitt liv. Men samtidigt är hon ju den enda mamman jag har. En mamma som man både behöver och saknar men samtidigt är förtvivlad över, säger Cris af Enehielm.

Du kan höra mer om Cris och Sues tankar om moderskap i Månadens radiodokumentär Älskade, hatade mamma.

Dokumenterat

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan