Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen tredje julöppning i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 12:24.
Bildtext En av Borgås många företagarföreningar består av medlemmar med affärer i köpcentret invid Konstfabriken.
Bild: YLE/Stella Brunberg

En del företagare i Borgå anser att det är svårt inom de olika företagarföreningarna i staden att arbeta för en gemensam utveckling och med samma mål för ögonen. Finns det med andra ord för många företagarföreningar i staden?

Anne Nordberg-Henttala, som har en beklädnadsaffär i Borgå centrum, säger i en intervju i tidningen Östnyland att det är svårt att arbeta för en gemensam utveckling då det finns så många företagarföreningar i Borgå.

Håller andra företagare med?

- Nej, säger Monica Hänninen från Köpmannaföreningen i Gamla stan.

Susanne Dahlqvist från Företagarföreningen för Västra åstranden instämmer.

Stadsdelen styr

Sina ståndpunkter motiverar Hänninen och Dahlqvist med att företagarföreningarna arbetar utgående från olika stadsdelar och olika ideologier.

- Köpmannaföreningen i Gamla stan har ju funnits i över 60 år och det säger ju sig självt att vi vill vara våra traditioner trogna, säger Monica Hänninen.

Susanne Dahlqvist håller med:

- Vi finns ju på Västra åstranden och koncentrerar oss på verksamheten i köpcentret intill Konstfabriken, säger Dahlqvist.

Viktigt samarbete

Samarbetet mellan de olika köpmannaföreningarna är också nödvändigt.

- Det är viktigt att det finns ett samarbete. Finns det ett sådant, så spelar det ingen roll om föreningarna är 2 eller 200 till antalet. Vår gemensamma sak är ju Borgå och samarbetet fungerar nog då det gäller större saker, säger Dahlqvist.

Som ett exempel på samarbete nämner hon företagarföreningens samarbete med Borgå företagare om Västra åstrandens så kallade masterplan. Företagarföreningen på Västra åstranden samarbetar också tillsammans med föreningen Levande centrum och föreningen kring kulturevenemanget Moon River.

Populär julöppning

Monica Hänninen från Köpmannaföreningen i Gamla stan skulle gärna se ett utökat samarbete med andra företagarföreningar.

- Då skulle man kunna både ge och få idéer för att kunna arbeta tillsammans. Resurserna är ju däremot lite väl små, så därför satsar vi självständigt på de evenemang som vi har haft som till exempel den traditionella julöppningen i Gamla stan. Också köpmännens natt har ju blivit väldigt populär, säger Hänninen.

Dubbelt upp

Vilka är då riskerna att det blir dubbelevenemang - att den vänstra handen inte vet vad den högra gör?

- Ingen köpmannaförening vill kanske ge upp sina egna evenemang och traditioner som levt kvar i många år. Då blir ju slutresultatet till exempel julöppningar på olika håll i staden, säger Dahlqvist.

I Borgå arrangerar två olika företagarföreningar sina egna julöppningar.

- Nummer tre kommer det inte att bli fråga om. Visserligen blev det så förra året. Egentligen tände vi bara ljusslingorna vid köpcentret, men de som var på plats då uppfattade evenemanget som en officiell julöppning. Nu har vi faktiskt redan funderat på det här och det kommer inte att bli en julöppning nummer tre, lovar Dahlqvist.