Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sjöbevakningen löser mysterium med laxryssja

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 18:16.
fiskare med ryssja
Bildtext Arkivbild av Mikael Lindholm och hans push up-ryssja.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ett stort föremål sänkte fiskaren Mikael Lindholms laxryssja till havsbottnen utanför Boistö i Lovisa skärgård i slutet av förra veckan. Sjöbevakningen tar reda på vad det är för föremål.

Mysteriet fick sin börja förra fredagen, då fiskare Mikael Lindholm från Söderby i Lovisa skulle kolla en av sina stora laxryssjor som han placerat ut mellan Boistö och Lövö.

– Den syntes inte till någonstans. Först tänkte jag att den någon gång tidigare också har lossnat. Sedan märkte jag att där inte fanns något annat heller. Flötet, ryssjan, fångsten. Allt var borta, berättar Lindholm.

Inte ofog

Till en början misstänkte Lindholm att hans ryssja blivit utsatt för ofog. Han ringde efter hjälp så att en dykare kunde få upp ryssjan. Samtidigt steg en väldig luftbubbla upp till ytan.

– Den kom från mitten av laxfällan. Bubblan var massiv, nästan två kvadratmeter. Sedan kom det två mindre bubblor och sedan ännu mindre bubblor.

Det handlar antagligen om något annat än ofog. En push up-ryssja tål bara lite tyngd. Fastän någon skulle klippa av banden skulle ryssjan ändå flyta på några meters djup. Enligt Lindholm sjunker den inte till bottnen av sig själv.

– Något tungt föremål finns där. Jag fick en väldigt skrämmande känsla. Är det en av grannarnas små ubåtar eller vad kommer upp därifrån till näst. Lik?

Dykare
Bildtext En dykare var på plats i lördags.
Bild: Mikael Lindholm

Sjöbevakningen ville först inte hjälpa

Lindholm lyckades dra ryssjan uppåt en aning, men efter det satt den helt fast. Han ringde sjöbevakningen och tre män från Kotka kom till platsen.

– De var på plats bara i några minuter och konstaterade att ryssjan sitter fast i bottnen. Sedan for de i väg, säger Lindholm.

Han ringde sedan till sjöbevakningens ledningscentral i Helsingfors.

– I det skedet var de av den åsikten att myndigheterna inte har något med saken att göra och sa att det är mitt problem.

Lindholm hämtade en isbill hemifrån och sänkte ner den till bottnen. Han kände då att det fanns något hårt där.

– Isbillen var helt ny och gick sönder. Vanligtvis är det mjukt lerbotten på platsen. Där finns inga stenar.

Ekolodbilder svåra att tyda

Med hjälp av en kompis har Lindholm också tagit bilder med ekolod.

Ekolod
Bildtext Ekolodbild från torsdagsmorgonen.
Bild: Mikael Lindholm

Lindholm säger att man inte riktigt får ordentliga bilder med vanliga, billiga ekolod eftersom det är över 20 meter djupt på platsen. Man ser tydligt att det finns något stort där, men det är svårare att säga vad det är.

Sjöbevakarna var på platsen igen i söndags för att ta ekolodbilder.

– Jag har inte sett bilderna, men de skulle inte komma hit med stor, bättre utrustning i onödan. De är helt seriösa, säger Lindholm.

Sjöbevakningen hjälper till

På onsdagen var ett mindre sjöbevakningsfartyg på plats, och ett större fartyg från Helsingfors kom senare på eftermiddagen för att undersöka vad som finns på bottnen. Då fick man ännu inte något svar på frågan om vad som sänkte ryssjan, men sjöbevakningen var på plats igen på torsdagen.

Man kunde följa med operationen på Twitter under hashtaggen #rysä eller på sjöbevakningens Twitterkonto.

– Vi försöker ta reda på vad det är som finns där. Det är farligt att dyka på platsen så vi behöver ta teknik till hjälp. Operationen har visat sig vara svår eftersom man inte kommer dit med andra färdmedel än båt, säger biträdande befälhavare Ismo Siikaluoma vid sjöbevakningen.

På torsdagen kommer sjöbevakningen också att ta en robot för dykning till hjälp. På onsdagen ville sjöbevakningen inte spekulera i vad det tunga föremålet kunde vara.

– Vårt intresse vaknar i det fallet då det finns en misstanke om brott eller att människoliv är i fara. Vi försöker utesluta brottsmisstanken, säger Siikaluoma.

Dyr ryssja

En push up-ryssja är en massiv ryssja som lyfts upp med tryckluft. Den är värd ungefär 20 000 euro.

– Ryssjans saga är nu all. Den borde bara fås upp snabbt så att ingen båt fastnar i den, säger Lindholm.

I Lovisa har en segelbåt nyligen stulits. En av Lindholms teorier är att föremålet som dragit ner ryssjan till bottnen kunde vara den segelbåten. Men det kan också vara så att segelbåten inte har något med saken att göra.

Tidningen Loviisan Sanomat var först med nyheten.

Källa: Yle Kymenlaakso