Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen varm mat i Vasaskolor på fredag

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 16:09.
Skomaten i Karis
Bildtext Skolmat. Arkivbild.
Bild: Yle/Minna Almark

Fredagens protester mot regeringens nedskärningar påverkar lokalbussarna i Vasa, men också skolorna. I en del Vasaskolor delar man ut matpåsar i stället för varm mat.

Lokalbussarna i Vasa går på fredagen, trots att förare anslunta till AKT-facket protesterar mot regeringens nedskärningar. Vd Jan Finne vid Vasa lokaltrafik säger att 11 förare finns tillhands för de så kallade stamlinjerna.

Inga bussar vid lunchtid

En del turer kan ändå komma att ställas in. Den nya så kallade Kampuslinjen körs inte i morgon.

- Bussarna går mellan klockan sju och tio på morgonen och därefter igen mellan klockan ett och fyra. Linjerna trafikeras av förmän och de busschaufförer som inte är anslutna till AKT-facket, säger Jan Finne.

Skolmaten påverkas

Även skolmaten påverkas av protesterna. Alla Vasa stads skolor är öppna som normalt. I stället för varm mat delar en del skolor ut lunchpåsar, men för alla elever är måltiden säkrad, enligt ett meddelande från Vasa stad som också påpekar att skolskjutsen klockan 12 ställs in och staden inte kan ordna med ersättande transport.

Daghemmen fungerar normalt

Just nu ser det ut som om daghemmens verksamhet inte påverkas.

Mer information gällande skolorna finns på datasystemet Wilma som föräldrarna har tillgånt till. De avvikande tidtabellerna för bussarna finns på de hemsidor som Vasa lokaltrafik upprätthåller.