Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här tar du dig bäst till jobbet på protestfredagen

Från 2015
Trafik på skärtorsdagen 2010
Bild: Yle

De här vägarna och korsningarna lönar det sig att undvika i huvudstadsregionen under protestfredagen. Svara också på vår poll om vilket färdmedel du använder.

Helsingforsregionens trafik har rekommenderat att så många som möjligt cyklar eller går till jobbet på fredag.

Men alla har inte den möjligheten. Därför bad vi Automobilförbundet om råd för hur man som bilist kommer smidigast från plats A till plats B när all kollektivtrafik står stilla.

5 råd till förare på protestfredagen

  1. Starta i tid på morgonen. Ju tidigare desto bättre.
  2. Is i magen, hytta inte med knytnäven, tuta inte i onödan.
  3. Samåk!
  4. Undvik korsningar där du måste svänga vänster.
  5. Undvik att åka hem mellan 15 och 17.
Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Var kommer det att vara mest rusning, utbildningschef Teppo Vesalainen?

- Det kommer att råda trafikkaos överallt. Det är svårt att förutspå var rusningen kommer att vara värst, men troligtvis på infartslederna till Helsingfors; Västerleden, Österleden, Vichtisvägen, Lahtis-, Åbo- och Tavastehusleden.

Vilka genvägar kan du rekommendera?

- I morgon finns nog inga genvägar. Starta i god tid. Det lönar sig också att undvika korsningar där man måste svänga vänster eftersom man då måste väja för alla andra. Vi hoppas också att hälften väljer att åka de gamla parallellvägarna i stället för de nya motorvägarna. Till exempel väg 140 i stället för Lahtisleden eller väg 130 i stället för Tavastehusleden.

Vad är god tid? Räcker det med en timme tidigare eller borde det vara två?

- Det är också svårt att säga. Det beror på vart man är på väg. Själv startar jag 6.30 och plockar upp en kollega på vägen.

Finns det annat man bör tänka på?

- Det kommer också att vara svårare än vanligt att hitta parkeringsplats, så också där gäller det att reservera gott om tid. Undvik också att köra hem mellan 15 och 17 då de flesta andra också startar.