Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa samfällighet öppnar dörrar för asylsökande

Från 2015
Vasa Trefaldighetskyrka
Bildtext Vasa trefaldighetskyrka. Arkivbild.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Vasa kyrkliga samfällighet är redo att låta 120 asylsökande flytta in på församlingshemmet i Brändö i Vasa och på Lepikko lägergård i Korsholm.

Samfälligheten är redo för att ta ett större ansvar för de många asylsökande. Det gemensamma kyrkorådet hade möte i går kväll.

- Det här bekymret är ju aktuiellt för oss alla. Kyrkan agerar nog i samråd med andra församlingar och ställer redan nu upp med nödhjälpslokaler så att de asylsökande ska ha akut tak över huvet när de kommer, säger ekonomidirektör Nils-Eric Sahlström och fortsätter:

- Sedan har vi i gemensamma kyrkorådet diskuterat att vi vid behov ska kunna inkvartera 100-120 asylsökande under lite längre tidsperioder tills mer lämpliga lösningar hittas, säger Sahlström.

Lepikko och församlingshemmet

Det handlar då om Lepikko lägergård i Alskat i Korsholm och kyrkans församlingshem i Brändö i Vasa. Tillsammans kunde de två inrättningarna ge husrum åt 120 asylsökande.

- Lägergården har ju små rum som är kanske mer lämpade för familjeboende medan utrymmena i församlingshemmet är svårare att använda med tanke på familjerna. Där kan det vara bättre med någon annan typ av boende.

Till exempel i form av sovsalar?

- Till exempel det, jo. Där måste vi fundera igenom saken lite.

Har ni fått någon konkret förfrågan från Vasa stad eller Röda korset?

- Nej, men vi ser till att ha besluten tagna i god tid iffall det skulle komma en fråga. Det är ju i första hand staden som har ansvaret för den här situationen, säger Nils-Eric Sahlström.

Gör ingen skillnad på tro

Många av de som kommer är inte kristna och i offentligheten har en del tunga politiker ansett att vi i första hand ska hjälpa kristna. Men Nils-Eric Sahlström och det gemensamma kyrkorådet delar inte den uppfattningen.

- Människor i nöd ska man inte sätta in i fållor. Hjälpen gäller alla, påpekar Sahlström.

Beslutet är en del av samfällighetens beredskapsplan som har uppdaterats.