Norge lockar österbottniska sjukskötare
Norge lockar sjukskötare när regeringen planerar nedskärningar. Sjukskötaren Sonja Sundelin i Jakobstad som periodvis jobbar i Norge säger att nästan allt är bättre.
- I Norge känner man sig välkomnad och uppskattad, lönen är dubbelt högre, arbetsvillkoren är bättre och det finns mera personal.
Sedan 2010 har sjukskötaren Sonja Sundelin jobbat i perioder på Ullevåls sjukhus i Oslo. Till förmånerna hör gratis resor, bostad och mat.
För en tid sedan övervägde hon att återvända till Malmska sjukhuset i Jakobstad. Efter regeringens förslag på nedskärningar är det mera osäkert.
- Jag blev förvånad och upprörd över förslagen, varför skulle jag återgå till mitt arbete i Finland. Något slutligt beslut har jag inte fattat ännu.
Norge lockar kollegor
Sundelin berättar att flera kolleger redan hört sig för om hur det är att jobba i Norge. Det visar att förslagen om sänkt söndagsersättning, sjukkarens och kortare semester påverkar en yrkeskår.
För många österbottningar är Norge hemvant. Bara i Sundelins bekantskapskrets kan hon räkna upp ett tiotal inom olika yrkesgrupper som pendlar till jobb i Norge.
- Jag tror fler kommer att söka sig till Norge.
Orättvisa förslag
Sundelin såg statsminister Sipiläs tal i TV och hon säger sig förstå att någonting behöver göras, men regeringens förslag betraktar hon som orättvisa mot vårdbranschen. Då var förslagen Sipilä förde fram i sitt TV-tal mera tilltalande.
- Att arbeta lite mera varje dag eller att avstå från semesterpengen är mera rättvist.
Tehy bekymrat
Många funderar faktiskt på Norge, säger Britt-Loiuse Rosengård-Aspnäs, organisationssakkunnig på Tehy. Men det har man gjort länge. Andra sjukskötare överväger att byta bransch.
- I Finland är lockbetena i vårdyrkena för få, säger Rosengård-Aspnäs.
Hon hoppas regeringen och fackförbunden kan återgå till förhandlingsbordet och enas om någonting annat än det som nu finns som förslag.
