Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Norge lockar österbottniska sjukskötare

Från 2015
Uppdaterad 19.09.2015 06:17.
Sonja Sundelin
Bildtext Sonja Sundelin funderade på att börja jobba i Jakobstad igen, men är nu osäker.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Norge lockar sjukskötare när regeringen planerar nedskärningar. Sjukskötaren Sonja Sundelin i Jakobstad som periodvis jobbar i Norge säger att nästan allt är bättre.

- I Norge känner man sig välkomnad och uppskattad, lönen är dubbelt högre, arbetsvillkoren är bättre och det finns mera personal.

Sedan 2010 har sjukskötaren Sonja Sundelin jobbat i perioder på Ullevåls sjukhus i Oslo. Till förmånerna hör gratis resor, bostad och mat.

För en tid sedan övervägde hon att återvända till Malmska sjukhuset i Jakobstad. Efter regeringens förslag på nedskärningar är det mera osäkert.

- Jag blev förvånad och upprörd över förslagen, varför skulle jag återgå till mitt arbete i Finland. Något slutligt beslut har jag inte fattat ännu.

Norge lockar kollegor

Sundelin berättar att flera kolleger redan hört sig för om hur det är att jobba i Norge. Det visar att förslagen om sänkt söndagsersättning, sjukkarens och kortare semester påverkar en yrkeskår.

För många österbottningar är Norge hemvant. Bara i Sundelins bekantskapskrets kan hon räkna upp ett tiotal inom olika yrkesgrupper som pendlar till jobb i Norge.

- Jag tror fler kommer att söka sig till Norge.

Orättvisa förslag

Sundelin såg statsminister Sipiläs tal i TV och hon säger sig förstå att någonting behöver göras, men regeringens förslag betraktar hon som orättvisa mot vårdbranschen. Då var förslagen Sipilä förde fram i sitt TV-tal mera tilltalande.

- Att arbeta lite mera varje dag eller att avstå från semesterpengen är mera rättvist.

Tehy bekymrat

Många funderar faktiskt på Norge, säger Britt-Loiuse Rosengård-Aspnäs, organisationssakkunnig på Tehy. Men det har man gjort länge. Andra sjukskötare överväger att byta bransch.

- I Finland är lockbetena i vårdyrkena för få, säger Rosengård-Aspnäs.

Hon hoppas regeringen och fackförbunden kan återgå till förhandlingsbordet och enas om någonting annat än det som nu finns som förslag.

Sjukskötare söker bättre arbetsvillkor

4:37