Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Magont hos barn – när ska man vara orolig?

Från 2015
Privata sjukförsäkringar för barn ökar
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Magont är en vanlig barnåkomma, men hur mycket smärta kan man avfärda med att “det hör till att barn har ont i magen” och när behöver man vara orolig? Barnläkare Erik Qvist berättar om de vanligaste orsakerna till magont hos barn.

Magont hör till de vanligare problemen hos barn. I första hand behöver man inte vara särdeles orolig om ens barn har ont i magen, då det sällan ligger allvarliga sjukdomar bakom barns magsmärta.

Förstoppning vanlig orsak till magont

– Den vanligaste orsaken till magont hos barn är någon form av förstoppning eller hård mage. Det betyder att det är frågan om funktionella besvär, där det inte ligger någon direkt sjukdom i bakgrunden, berättar barläkare Erik Qvist.

Vid mer långvarig magont kan det vara bra att göra vissa grundläggande utredningar, som att kolla upp ifall barnet växer normalt och att kosten är normal. Det lönar sig också att ta grundläggande blodprov för att till exempel kontrollera att barnet inte har anemi.

– Med det här kommer man redan långt – om de grundläggande undersökningarna inte visar något avvikande kan man utesluta många allvarligare sjukdomar, säger Qvist.

Se upp med plötslig, hård smärta

Men om barnet upplever hård smärta som uppkommer plötsligt och inte förekommit tidigare, kan det vara bra att en läkare kollar upp vad det kan bero på. Plötslig hård smärta kan tyda på till exempel blindtarmsinflammation.

Innan man avfärdar magont är det bra att fundera på vad som kan ligga bakom smärtan. Vid undersökning av magont börjar man ofta med att utesluta olika sjukdomar som är bra att hitta.

Celiaki kan orsaka långvariga symtom

En av de första sjukdomar man försöker utesluta är celiaki, en sjukdom där glutenproteinet i spannmål som vete, korn och råg orsakar en autoimmun reaktion i tarmluddet. Hos en celiakiker leder glutenintag till att kroppen börjar förstöra tarmluddet som behövs för att uppta näring ur födan.

– Celiaki hos barn upptäcks ändå oftast på grund av andra symtom än magont, t.ex. diarré eller en onormal tillväxtkurva, som kan väcka misstankar redan innan andra symtom uppkommit. Det finns idag snabba och pålitliga test för att upptäcka celiaki, berättar Qvist.

Laktosintolerans är lätt att konstatera

En annan orsak till magont kan vara laktosintolerans, något som idag ofta kan konstateras med blodprov. Ibland kan celiaki leda till symtom på laktosintolerans. Det sker då de skador i tarmluddet som celiakin har orsakat gör att laktasenzymet inte kommer åt att spjälka sönder laktosen i mjölkprodukter, även om det i princip finns tillräckligt med laktasenzym ifall tarmluddet var oskadat.

Inflammatoriska tarmsjukdomar från 10 år uppåt

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit (colitis ulcerosa) förekommer i regel inte hos riktigt små barn.

– De här sjukdomarna uppstår oftast hos barn som är över tio år, och i vissa fall först i vuxen ålder, förklarar Qvist.