Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby kan nödinkvartera 200 asylsökande

Från 2015
Bildtext Pensala skola. Arkivbild.
Bild: Yle/Matti Tamminen

Nykarleby kan ordna med nödinkvartering av asylsökande på lägergårdar i Monäs och Munsala samt i Munsalagården och Pensala skola. Drygt 200 asylsökande kan inrymmas tillfälligt.

Nykarleby stad hade fullmäktigemöte på torsdag kväll. Utanför föredragningslistan höll man en lång diskussion om de stora mängderna asylsökande och hur staden kunde hjälpa.

- Vi har ju inga lämpliga utrymmen för att öppna en mottagningscentral. Stora byggnader som står tomma, typ nedlagda garnisoner och liknande, det har vi ju inte, konstaterar fullmäktigeordförande Elli Flén, SFP.

Lösningar för några månader

Men staden har ändå gjort en kartläggning tillsammans med de kyrkliga organisationerna.

- Vi kom fram till att det nog finns utrymmen som kan användas ifall ett nödläge uppstår, ifall det finns en risk att asylsökande blir utan tak över huvudet. Det rör sig då om plats för drygt 200 personer, säger Flén.

Elli Flén
Bildtext Elli Flén.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Men något riktigt långvarigt boende för flera år handlar det inte om, utan snarare om lösningar under några månader.

Det handlar dels om stadens fastigheter; Munsalagården och Pensala skola. Det finns en del verksamhet i byggnaderna, men till en del finns också tomma utrymmen. De byggnaderna lämpar sig väl för vinterbruk.

Inte isolerade för vintern

Värre är det med de två lägerområdena som också finns på listan, evangeliföreningens område Klippan i Munsala och och baptisternas lägerområde vid Hummelholmen i Monäs.

De stugor och byggnader som finns där är egentligen inte byggda för vinterbruk.

- Men i nödfall ska de ändå gå att använda. Jag vill betona att det inte finns några beslut fattade kring några av de här fastigheterna, men de här är nu listade och vi har skickat vidare informationen till mottagningscentralen i Oravais, säger Elli Flen.