Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Det här är toppen!

Från 2015
Utsikt från Brosmetinds topp
Bild: Yle/Åsa Svarvar

En bit utanför Tromsö, vid Sessøyfjorden, kan du pröva på en light-version av bergsklättring. Utsikten går inte av för hackor!

Henric Öhman och Gunnar Jensen vandrar mot Brosmetind
Bild: Yle/Åsa Svarvar

De flesta är säkert bekanta med Lofoten som stället man skall besöka i norra delarna av Norge. Tromsö med omnejd bjuder på ett fullgott alternativ.

Ta bussen till Tromsvik, spänn på dig ryggsäcken och ta sikte på Brosmetind. Du behöver inte besitta några kunskaper i alpinism eller väggklättring. Det enda du behöver kunna är att sätta ena foten framför den andra. I en väldigt brant uppförsbacke som stundvis kan vara lite hal. Terrängen är rätt stenig så espadrillos duger inte.

Brosmetind är ungefär 525 meter över havet. Det låter inte så mycket, men då berget brant stupar ner mot fjorden bjudds du ändå på en spektakulär vy. Fördelen är att det är ganska lätt att ta sig dit. En vandring på ungefär 2 kilometer för att komma upp på toppen från närmaste parkeringsplats. Det tar inte länge, och är väl investerad tid med tanke på vart du är på väg.

Renar på Brosmetind
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Med stor sannolikhet stöter du på en renhjord som uppmärksamt följer dina steg. De håller ett lämpligt avstånd. Ensam lär du hur som helst inte vara, för Brosmetind är ett populärt besöksmål också bland lokalbefolkningen. Renarna håller sig ganska så konsekvent till den bergssidan som ligger i lä, så vill du leta upp dem går det också.

Utsikt från Brosmetinds topp
Bild: Yle/Joakim Lax

På vägen kan du titta ner på det lilla samhället Rekvik, inklämt mellan stranden och bergets fot. Har du tur kan du se kungsörnar som kretsar kring bergstopparna, och nere i fjorden brukar valar dyka upp då de jagar fiskstim.

Vackert, lättillgängligt, storslaget, enkelt och fullständigt fascinerande. Precis som en utfärd i naturen skall vara.