Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Slopad semesterpeng skapar jobb"

Från 2015
Uppdaterad 18.09.2015 14:18.
Johanna Lindholm och Lea Adolfsson.
Bildtext Johanna Lindholm och Lea Adolfsson.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Företagarduon i Fredagssnack anser att semesterpengen kan slopas. Den är en kvarleva från historien.

Både Lea Adolfsson och Johanna Lindholm tycker att man ska jobba i dag (18.9), men de förstår varför man demonstrerar.

- Det är det enda medlet folk har kvar. Jag har själv sprungit med namnlistor när Täktom skola skulle läggas ner. Det hjälpte ju inte för beslutet var fattat, men man ville ändå få sin röst hörd, säger Johanna Lindholm.

Fackpamparna får hård kritik

Fackförbunden hade möjlighet att förhandla och nu är det medlemmarna som protesterar, menar Lindholm och tycker det här är problematiskt.

- Kanske de högre herrarna skulle ha tagit mera ansvar när de hade chansen. Nu sätter de fotfolket för att protestera på frontlinjen.

Fackcheferna får en till känga av Lea Adolfsson.

- De sade direkt att de inte har något att förhandla om. De går inte med på att sänka lönerna eller tilläggen.

Historiskt lockbete

Statsminister Juha Sipilä (Centern) har föreslagit att arbetstagare skulle göra 20 minuter längre arbetsdagar. Det andra alternativet är att semesterpengen kunde slopas. Om alla gjorde det, kunde man skippa åtgärdsprogrammet.

- Finländarna for till Sverige under sin semester på 1970-talet. Det var deras första resa utomlands. I Sverige hade man brist på arbetskraft så man lockade finländarna att stanna i landet och söka jobb till exempel på bilfabriken. Många metallarbetare stannade i Sverige, berättar Lea Adolfsson.

Historielektionen fortsätter. För att locka tillbaka finländarna som drogs till det rikare Sverige med flera jobb införde man en semesterpeng. Den skulle se till att de anställda i Finland återvände till sina jobb efter semestern.

- Det här hänger fortfarande kvar. Det är ganska tungt för en arbetstgivare att ge den där pengen. Det höjer alla sociala avgifter, säger Lea Adolfsson.

Tiderna har förändrats och arbetsmarknaden borde följa med, menar Johanna Lindholm.

- Semesterpengen har blivit en förmån som i dagens läge inte uppfyller sin ursprungliga funktion. Jag förstår att familjer räknar med den i sin budget, men för en arbetsgivare är den en stor utgift.

Det är vettigare att slopa semesterpengen än att skära i olika tillägg, anser Fredagssnackarna.

- De som får kvälls- eller söndagstillägg drabbas onödigt hårt i jämförelse med andra. Att slopa semesterpengen påverkar mera rättvist, säger Johanna Lindholm.

Flera jobb om det blir billigare

Det finns de som kritiserar förslaget. Att slopa semesterpengen skapar inte flera arbetstillfällen, säger kritikerna. Lea Adolfsson håller inte med.

- Om det kostar mindre att tillverka produkten eller erbjuda tjänsten så kan vi naturligtvis anställa flera människor. En slopad semesterpeng skapar jobb. Det är riktigt onödigt att påstå annat, säger Adolfsson.

I fall företag kan spara i löner och sociala utgifter kan de överblivna besparingarna kanaliseras till annat.

- Sparar man pengar kan man investera och utveckla företaget. Det vill alla företagare göra, säger Lindholm och ackompanjeras av Adolfsson.

Regeringens åtgärdsprogram borde underlätta livet som företagare.

- Startar du ett företag får du jobba i tio år innan du har råd att anställa någon. Företagandet ska inte göras till ett livstidsfängelse, säger Johanna Lindholm.

Fredagssnack podcast

19:32

Effektivera!

Diskussion om artikeln