Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ätten Mannerheim har lämnat Finland

Från 2015
Uppdaterad 20.09.2015 15:13.
Ätten Mannerheims vapen
Bildtext Det grevliga släktvapnet hänger kvar i Riddarhuset i Helsingfors trots att släkten inte längre bor i Finland.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Greve Gustaf Mannerheim, vars farfarsfars bror var marskalk av Finland, dog i slutet av augusti. Han blev 50 år. I och med hans död har ätten Mannerheim nu dött ut i Finland. Gustaf beskrivs som en uppriktig person och han är saknad bland annat på en bensinstation i Munksnäs.

Ett rött tegelhus i två våningar på Tallbackavägen i Grankulla. Där tillbringade Gustaf Mannerheim sin barn- och ungdom.

Journalisten Marcus Rosenlund bodde som barn på Stenbergsvägen, omkring en halv kilometer från Mannerheim.

- Han var äldre än jag, men vi lekte tillsammans när jag var i tioårsåldern, säger Rosenlund, som är fem år yngre än Mannerheim.

- Jag var hemma hos honom ibland och jag minns att han hade ett fotbollsspel, som vi brukade spela. Jag var lite avundsjuk på honom och ville ha ett likadant spel själv.

Jobbade på hamburgarrestaurang

Rosenlund berättar också att Gustaf eller ”Gusu” som han kallades hade en gul mopedskoter som han körde omkring på i grannskapet i Grankulla.

Han var alltid väldigt glad, öppen och trevlig.

― Marcus Rosenlund om Gustaf Mannerheim.

- Han var alltid väldigt glad, öppen och trevlig. Men när jag gick i högstadiet tappade vi kontakten och umgicks inte längre i samma gäng.

Gustaf Mannerheim flyttade senare i livet från Grankulla till Helsingfors.

Rosenlund träffade honom också efter att han flyttat från Grankulla.

- Jag minns att han jobbade på hamburgarrestaurangen Carrols i Tölö.

Som de andra anställda på hamburgarrestaurangen hade han en namnskylt på sig. Namnet Mannerheim är ändå inte som vilket namn som helst. Det väcker känslor.

Gustafs syster: Med namnet följde skyldigheter

Skyldigheterna som hänger samman med släktnamnet berättade Gustafs två år äldre syster Margaretha om i en intervju för Helsingin Sanomat i december i fjol.

- Jag lärde mig redan som liten att jag alltid måste tänka på mitt namn. Och med namnet följde vissa skyldigheter, sade hon i intervjun för HS.

- Jag gav upp flera drömmar på grund av mitt namn. Jag tror att personer som kommer från en helt vanlig släkt har lättare att prestera och nå sina mål.

Hon ville studera konst eller teater men studerade till slut inom hotell- och restaurangbranschen vid det som i dag är yrkeshögskolan Haaga-Helia.

Margaretha bor numera i Göteborg i Sverige. En stor del av övriga släkten bor också där.

Gustaf och Margarethas far Carl Gustaf Mannerheim dog 2012 och efter det var det hon som representerade släkten på olika tillställningar.

Dog barnlös

Margarethas bror Gustaf dog den 26 augusti på sjukhus, där han tillbringade den sista tiden i livet. Han var född 1964 och skulle fylla 51 den 19 november.

Han led under den sista tiden av en neurologisk sjukdom som gjorde att han hade tappat talförmågan.

Han fick inga barn och ingen avkomma kan nu ta över grevskapet. Men grevskapet fortsätter trots det.

Grevskapet fortsätter nu via farbrodern

I den rymliga salen i Riddarhuset i Helsingfors har ätten Mannerheim två släktvapen. Dels ättens friherrliga vapen och dels ättens grevliga vapen. Marskalken var friherre, medan den grevliga grenen är högre i rang adelsmässigt.

Han var här dagligen och hjälpte oss under flera år fastän han inte jobbade här på riktigt och inte fick någon lön för det han gjorde.

― Jukka Keinänen om Gustaf Mannerheim.

Runt omkring de Mannerheimska släktvapnena finns flera vapen med ett litet kors efter släktnamnet. Det betyder att ätten har dött ut.

Men det är fortfarande inte dags att lägga ett kors efter namnet Mannerheim, trots att den sista greven nu dött och trots att han inte har några barn. Enligt traditionen är det i första hand äldsta sonen som tar över, men nu fortsätter ätten på annat sätt.

- Gustafs farbror Carl Erik Mannerheim, som bor i Cannes i Frankrike, blir nu greve. Efter honom fortsätter ätten genom hans son och det finns flera andra manliga ättlingar. Släkten fortsätter förmodligen ännu i flera decennier, berättar Riddarhusets genealog Johanna Aminoff-Winberg.

Däremot är ingen som hör till ätten Mannerheim finländsk medborgare eller bosatt i Finland. Ättens vapen kommer ändå fortsättningsvis att finnas kvar i Riddarhuset i Helsingfors.

Neste Oil i Munksnäs i Helsingfors
Bildtext Greven hjälpte dagligen kunder vid bensinstationen i Munksnäs. Han jobbade ändå inte där och fick således ingen lön för det han gjorde.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Hjälpte till på bensinstation

Men tillbaka till greve Gustaf Mannerheim. För personalen och kunderna på en bensinstation i Munksnäs är saknaden efter honom stor.

- Han var här dagligen och hjälpte oss under flera år fastän han inte jobbade här på riktigt och inte fick någon lön för det han gjorde. Till exempel hjälpte han kunder att kontrollera trycket i däcken. Han var väldigt omtyckt, säger bensinstationens tidigare köpman Jukka Keinänen.

Keinänen var köpman vid bensinstationen i tre år tills i maj i år.

- Gusu var en uppriktig person som sprudlade av livsglädje. Många saknar honom.

Ätten Mannerheim

- Släkten, som då hette Marhein, adlades 1693.

- Friherre Carl Erik Mannerheim blev upphöjd till greve 1824 och sedan dess har släkten en friherrlig och en grevlig gren.

- Marskalk Carl Gustaf Emil Mannerheim, född 1867, var friherre medan hans äldre bror Carl Erik Johan Mannerheim, född 1865, var greve.

- Efter Carl Erik Johan Mannerheim tog hans äldsta son Carl Erik Mannerheim över grevskapet. Efter honom följde Carl Gustaf Mannerheim, som föddes 1926 och dog 2012 och efter honom Carl Gustaf Erik Mannerheim, som föddes 1964 och dog i augusti i år.

- Eftersom den sista greven var barnlös går grevskapet nu över till hans farbror.

Källor: Riddarhuset och Mannerheim-museet (Mannerheims släktträd).