Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Häxförföljelserna på 1600-talets Åland blir film

Från 2015
Uppdaterad 18.09.2015 16:25.
Statister som medverkar i filminspelning på Åland
Bildtext Statisterna Jan-Erik Berglund, Stina Colerus, Robert Liewendahl väntar på action
Bild: YLE/ Jan Jacobson

Solen skiner från en klarblå himmel över Föglö den här onsdagen i september. Det är första dagen för inspelning av Tyst kunskap och ett trettital statister i tidsenliga kläder är på plats för att delta som bybor.

Stor omsorg har lagts på detaljerna, de fattiga har svartsminkade händer och smutsiga naglar. De rikare byborna bär handskar och fina hattar. Männen har blivit tillsagda att låta bli att raka sig under veckorna innan inspelningen.

Statister som medverkar i filminspelning på Åland
Bildtext Kecke Lindblom, Pia Andersson är statister i filmen
Bild: YLE/ Jan Jacobson

Dagens scen består i att byborna rusar nerför backen utanför Föglö kyrka för att se vad som har hänt. Psilanders mor har svimmat inne i kyrkan och bärs nu ut till väntande häst och vagn.

Scenen tas om ett antal gånger men det mesta av dagen går åt till att vänta. Fast det är ingenting som stör statisterna som gillar stämningen kring en filminspelning.

Bygger på verkliga händelser

Det är tio år sen regissören Saara Cantell skrev det första manuset till den här filmen som bygger på verkliga händelser.

Häxprocesserna fick sin början när Nils Psilander kom till Åland som häradshövding. Han figurerar också i filmen men huvudpersonen 16-åriga Anna, som är en rent fiktiv karaktär.

Kring henne har historien (som producenten Markku Flink beskriver som ett passionsdrama) byggts upp.

Oskari Flink är en av statisterna som spelar i 1600-tals filmen
Bildtext 1600-talet möter 2015. Oskari Flink medverkar som statist.
Bild: YLE/ Jan Jacobson

Svårt att hitta tidsenliga kostymer

Det har inte gjorts speciellt mycket film om den här tidsperioden och det märktes bland annat när man sökte efter kostymer att hyra.

Handlar det om 1700-talet eller 1800-talet finns hur mycket rekvisita som helst, men historierna om 1600-talet har inte berättats så mycket. Därför har den här filmen med sitt tema redan väckt uppmärksamhet i internationella filmkretsar.

Markku Flink säger att det finns mycket i historien om den här tiden, som för en modern människa kan verka helt ofattbart, men som fortfarande känns aktuellt. Det handlar till exempel om rädslan för det främmande, om människor som man inte förstår sig på och hur de bemöts med nedlåtenhet, förakt eller aggressivitet. Människan har kanske inte i grunden förändrats så mycket sen den tiden.

Viktig kvinnohistoria

För regissören Saara Cantell (som också skrivit manus tillsammans med Leena Virtanen) är det viktigt att berätta kvinnors historier.

- Det här är en stark kvinnohistoria, säger Markku Flink.

Tremiljonersfilmen har skådespelarnamn som Magnus Krepper (Bron, Millenniumtrilogin), Antti Reini (Vares), Claes Malmberg, Maria Sid och så 17-åriga Tuulia Eloranta som huvudpersonen Anna.

Jan Jacobson är statist i filminspelningen på Åland
Bildtext Jan Jacobson i 1600-tals skrud
Bild: YLE/ Jan Jacobson

På Åland har man filmat på Föglö, i Geta och vid Kastelholms slott i Sund. Nu drar filmteamet vidare till Lettland där man har hittat resten av inspelningsmiljöerna.

I november räknar man med att vara klara med inspelningarna och om ungefär ett år ska filmen gå upp på biograferna. Arbetsnamnet är än så länge Tyst kunskap (Tacit wisdom) men det kan komma att ändra till den slutliga versionen.

Text och foto: Jan Jacobson