Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad hände med att spela tillsammans?

Från 2015
Uppdaterad 18.09.2015 17:27.
Kontroller: Vad hände med att spela tillsammans? - Spela upp på Arenan

Många anser att spela på dator är en grej för ensamvargar, men stämmer det riktigt idag? Är konsoler verkligen det sociala valet?

Vanliga fördomar

En dag när jag satt och pratade med en av mina vänner från ett stort svensk spelföretag nämnde jag att jag inte har någon konsol från de senaste två generationerna, varpå han utbrast: "men hur gör du då med spelandet i soffan?"
Vadå spela i soffan? Jag har som många andra kopplade till min dator och till min tv, så jag sitter gärna och spelar i soffan. Men det var ju inte det han menade.

Nostalgins skimmer av konsoler

Konceptet couch gaming, att spela tillsammans i soffan, är idag nästan ett minne blott. Många av oss lite äldre gamers minns när man som liten spelade Super Mario och bytte handkontrollerna fram och tillbaka. Spelade Bomberman, Golden Eye, och allt möjligt tillsammans i vardagsrummet och hade roligt.

Nintendo och pc bäst på fest

Visst finns det enstaka spel även nuförtiden som man fortfarande kan spela tillsammans i soffan. Men oftast är man bunden till fightingspel och i bästa fall något racingspel. Även senaste Halo har inte stöd för multiplayer på samma skärm, en spelserie som nästan levt på funktionen. Fortfarande håller Nintendo fokus på att flera ska kunna ha kul i soffan samtidigt, men ironiskt nog är idag en dator med några handkontroller, ett gäng indiespel eller emulatorer, den mest täckande lösningen för den som vill återuppleva vardagsrummets glansdagar.

Dagens konsolmultiplayer

Hur ser det då ut i dagens läge? Om jag har en konsol och ett spel jag vill spela med en vän, räcker det inte längre att ha två handkontroller. Min vän behöver en egen konsol, ett eget spel, en egen tv, en internetuppkoppling och det sjukaste av allt:
Båda två behöver köpa en “spela online” tjänst utöver allt detta för att få spela med varandra. Och den kostar ungefär femtio euro per år.

Det är dyrt att spela tillsammans

Om man som räkneexempel har sin konsol i cirka sex år, blir det 300 euro totalt. Det är lika mycket som konsolen kostade från början! Och efter allt detta sitter man ändå ensam och spelar.

Ändring 18.9.2015 kl. 17.15 Texten uppdaterad. Ursprungliga texten anknyter till ett annat avsnitt.